DVD dom Medulin: završna konferencija projekta ORKA Javne ustanove Kamenjak

U sklopu europskog projekta ORKA – „Održivi razvoj značajnog krajobraza Donji Kamenjak i medulinski arhipelag“ održana je završna konferencija u periodu od 21. do 23. listopada 2020. godine. Projekt je započeo 2018. godine u provedbi Javne ustanove Kamenjak s partnerima Općinom Medulin i Istarskom županijom, a njegovoj završnici u Vatrogasnom domu u Medulinu prisustvovalo je više od 100 sudionika kroz tri dana.

Prvog dana ravnatelj JU Kamenjak Aljoša Ukotić i stručna suradnica Lidija Krajcar prezentirali su rezultate projekta, a važnost ovog projekta istaknuli su i načelnik Općine Medulin Goran Buić i Voditeljica Odsjeka za pripremu i provedbu programa i projekata Javne ustanove „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove“ Anica Dobran Černjul. Nakon ručka, svi sudionici konferencije obišli su nova infrastrukturna rješenja i edukativne sadržaje na Donjem Kamenjaku kroz zanimljivu interpretacijsku šetnju. Frano Novljan i Sedina Cerovac, izvođači projekta Istra Inspirit uprizorili su crtice iz života lokalnih Premanturaca te na originalan način prezentirali rezultate projekta ORKA.

Drugi dan bio je rezerviran za stručni skup na kojem se okupilo 29 sudionika i stručnjaka iz područja zaštite prirode, među kojima su bili i predstavnici Javnih ustanova „Nacionalni park Brijuni i „Natura Histrica“ te Državnog inspektorata. Prvi govornik, Marko Jakelić iz tvrtke Grgurević i partneri predstavio je rezultate izrade Akcijskog plana upravljanja posjećivanjem koji će se implementirati u Plan upravljanja Javne ustanove Kamenjak. Floru Kamenjaka prezentirao je Slavko Brana, predsjednik Istarskog botaničkog društva i voditelj monitoringa vaskularne flore Kamenjaka. Uz globalnu zabrinutost za nestanak biljaka, zaključeno je da je Kamenjak dom mnogim rijetkim i ugroženim vrstama te da mu je zbog toga potrebna snažna i konstantna zaštita. U ime geološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, svoj je osvrt na geologiju i paleontologiju Kamenjaka dao profesor Aleksandar Mezga. Auditorij je raspravljao o mogućnostima zaštite lokaliteta gdje se nalaze fosilizirani otisci stopa dinosaura. Posljednje predavanje održao je Toni Koren iz udruge HYLA, na temu kukaca koji obitavaju na značajnom krajobrazu Donji Kamenjak i medulinski arhipelag. Entomofauna, ili fauna kukaca pobudila je interes auditorija jer su kukci neopravdano stigmatizirani i shvaćani kao štetni, a u zbilji su ključni organizmi za život na Zemlji.

Treći dan konferencije bio je rezerviran za istraživanje u prirodi i to za one najmlađe. Održane su dvije interpretativne šetnje edukativnom stazom „Putovima dinosaura“ u vodstvu ‘paleontologa dr. Dina Saurića’ koji je osnovnoškolcima iz Banjola približio priču o dinosaurima, Kamenjaku i medulinskom arhipelagu inspiriranu Vodičem za djecu osmišljenim u sklopu projekta ORKA.

Projekt ORKA unaprijedio je način upravljanja JU Kamenjak kroz održivost, pametno korištenje prirodne baštine te brigu za zaštitu okoliša. Ukupna vrijednost projekta iznosi 10 milijuna kuna, s prihvatljivim troškovima od 6,3 milijuna kuna, od kojih je Europskih fond za regionalni razvoj sufinancirao nešto više od četiri milijuna kuna bespovratnih sredstava.

U sklopu projekta uređena je Poučno tematska staza „Putovima dinosaura“, gdje su postavljane nove makete dinosaura i edukativne tabele. Na četiri lokacije postavljene su internet točke s besplatnom Wi-Fi vezom, obnovljene su kućice na ulazima u sklopu kojih se nalaze i dva sanitarna čvora za osobe s invaliditetom te su postavljene kontrolne točke koje evidentiraju broj pješaka i biciklista čime će se dobiti jasnija slika o stvarnom broju posjetitelja. Na 10 lokacija ugrađeni su polupodzemni spremnici za zbrinjavanje otpada s napajanjem putem solarnih panela. Iznad uvala Pinižule i Školjić postavljena su drvena igrala za djecu, a na šest lokacija u cijeloj Općini postavljene su i multimedijalni info punktovi. Izrađena je i web aplikacija koja služi kao “virtualni” vodič za sve zainteresirane uz mogućnost online kupnje ulaznica, a već na proljeće vozilom prilagođenim osobama s invaliditetom omogućit će se i veća dostupnost većine sadržaja.

Projekt ORKA tijekom protekle dvije godine uvelike je promijenio sliku o JU Kamenjak te načinu pametnog i održivog upravljanja. Završnom konferencijom priveden je kraju projekt koji je, osim aktivnosti koje su sufinancirane, iznjedrio novi projektni tim, ali i ideje za nove aktivnosti i projekte koji bi zaštiti prirode u Općini Medulin bile dodatni vjetar u leđa.

S obzirom na trenutnu situaciju uzrokovanu pandemijom bolesti Covid-19, stručni skup i konferencija realizirani su uz provođenje i poštivanje svih preporuka i mjera nadležnog Stožera civilne zaštite Istarske županije te mjera izdanih od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

AutorI fotografija – Matej Đuzel i Dino Diminić (slike drona).