Bale: Prezentacija digitalne publikacije Mi plus projekta

U srijedu 28. listopada, u MMC Ulika u Balama postavljena je i otvorena Javna prezentacija završne digitalne publikacije Mi plus projekta, a svi zainteresirani za budući produkcijski Centar za suvremenu umjetnost i nove tehnologije koji bi se trebao smjestiti u starom baljanskom kinu moći će je pogledati do 19. studenog radnim danom od 8 do 16 sati.

Publikacija sadrži informacije o provedenom istraživanju za četiri odabrana javna prostora u Balama, Pazinu, Buzetu i Bujama koji su bili ponuđeni za smještaj budućeg produkcijskog centra za nove medije, smjernicama i opisu razvijenog modela sudioničkog upravljanja te prijedlozima za oblikovanje sadržaja centra. Uz to, zainteresirani će moći pogledati video radove s pojednih aktivnosti u kojima su sudjelovali najmlađi iz navedenih gradova – Radionice Djeca i arhitektura i Reality Paintinga, odnosno 3D mappinga na fasadama starog kina u Balama, Društvenog centra Veli Jože u Pazinu, Narodnog doma u Buzetu i Pučkog otvorenog učilišta u Bujama.

Dvogodišnji projekt Mi plus rezultat je višegodišnje suradnje više aktera – udruga Metamedij, Faro 11, Sonitus, Labin Art Express X.X.I. i Društva arhitekata Istre DAI-SAI te Istarske kulturne agencije IKA-ACI – koji se bave nezavisnom kulturom i novomedijskom umjetnošću te zagovaranjem boljeg pozicioniranja iste u cijeloj županiji. Cilj je osigurati dugoročni i održivi okvir za suradnju OCD-a i javnog sektora te razvoj suradničkih programa nezavisne kulture i novomedijske umjetnosti i time stvoriti uvjete za osnivanje centra za produkciju i nezavisnu kulturu u Istri po principu civilno-javnog partnerstva.

Projektom su ostvarene teorijske i praktične edukacije na temu umrežavanja, ko-kreacije i modela suradnje između civilnog i javnog sektora, kreativnog promišljanja te socijalnog uključivanja. Također, održane su radionice i događaji koji uključuju građane, s naglaskom na mlade, te doprinose kulturnom i umjetničkom sadržaju zajednice. Jedna od aktivnosti projekta bila je namijenjena i istraživanju potencijala prostora budućeg centra kao i ispitivanju potreba građana. Na taj način projekt je doprinio razvoju učinkovitog, otvorenog i participativnog modela upravljanja u kulturi.

Mi plusu je dodijeljeno ukupno 797.402,28 kuna, od čega je 677.791,94 kuna sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost udruge Metamedij.