Općina Medulin na konferenciji „SOS: I moj glas donosi promjenu“ kao primjer dobre prakse u radu s mladima

Jučer, 29. listopada 2020. godine održan je drugi dan online konferencije „SOS: I moj glas donosi promjenu“ na kojem je Općina Medulin predstavljena kao primjer dobre prakse utjecaja mladih na lokalne politike. Konferencija je trajala dva dana: 28. i 29. listopada u organizaciji Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, a predavači na konferenciji bili su istaknuti pojedinci s dugogodišnjim iskustvom u radu u zagovaračkim i političkim procesima te radu s mladima. Naziv konferencije je „I moj glas donosi promjenu“, a cilj jest približiti sudionicima različite mogućnosti uključivanja u političke procese koje se tiču mladih, načine zagovaranja i primjere dobre praske utjecaja mladih na percepciju lokalne politike. 

Tom je prilikom savjetnica za EU projekte i medije Općine Medulin Ana Žufić održala predavanje na temu „Suradnja javne uprave s mladima na izradi javnih politika; Primjer Općine Medulin i projekta „Mladi ZA Medulin – djeluj lokalno“. U svom izlaganju Ana Žufić istaknula je kako je rad s mladima prilikom donošenja javnih politika iznimno važan, a osobit naglasak stavila je na uključivanje mladih još u samoj fazi pripreme, provedbe te zadržavanje povjerenja mladih u kasnijim procesima. Naglasila je kako je najčešće mišljenje mladih da oni samostalno ne mogu donijeti promjene i doprinositi unaprjeđenju procesa na lokalnoj razini, no da je na jedinicama lokalne samouprave da u procesima u kojima im mladi pruže povjerenje to povjerenje ne izgube. Najčešće pogreške u radu s mladima koje jedinice lokalne i područne samouprave čine su upravo ne uključivanje mladih u samim počecima procesa, donošenje lokalnih politika bez konzultacija s mladima i mišljenja da su mladi nezainteresirani za sudjelovanje u procesima donošenja odluka. Istaknula je kako je pozitivan primjer u Općini Medulin uz ovaj projekt , podrška načelnika Gorana Buića tijekom cijelog procesa rada s mladima, ali i Općinskog vijeća Općine Medulin koji podržava mlade u njihovim idejama i potrebama i da bi na taj način trebala funkcionirati svaka lokalna i regionalna samouprava. Tijekom svog predavanja Ana Žufić predstavila je cijeli proces provedbe projekta „Mladi ZA Medulin – djeluj lokalno“ i proces izrade novog Lokanog programa za mlade Općine Medulin koji je prepoznat kao primjer dobre prakse na nacionalnoj razini pa tako i na ovoj konferenciji. Fokus grupe, prisutnost javne uprave u svim procesima, uključivanje i motiviranje mladih, osvještavanje mladih i donositelja odluka, adekvatna komunikacija te iznimna želja i motivacija u radu s mladima ključ su uspjeha u donošenju lokalnih politika za mlade, ali i donošenju strateških dokumenata u cjelini.

 

Tijekom dvodnevne konferencije svoje predavanje pod nazivom „Zagovarački procesi u političkom prostoru“ održali su Marina Škrabalo i Ivan Blažević iz Zaklade Solidarna, Marko Kovačić iz Instituta za društvena istraživanja koji se osvrnuo na mlade i političku percepciju mladih te Krešimir Krolo sa Sveučilišta u Zadru koji je predstavio rad na temu „Mladi i suvremena kultura“.  Konferenciju su otvorile predstavnice organizacija uključenih u projekt Helga Može iz Zaklade Istra, Lena Radunić iz Grada Pule, Jelena – Gordana Zloić iz Zaklade Strugalica te Kristina Rabar iz Udruge Alumni FET.

 

Drugoga dana konferencije predstavljeni su primjeri dobre prakse te je uz Općinu Medulin kao drugi dobar primjer iz Hrvatske predstavljena Zaklada Strugalica uz predavanje Mirne Šmit iz Osječko – baranjske županije. 

Organizator ove konferencije i projekta SOS (socijaliziraj, osvijesti, samozaposli) je Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u suradnji s partnerima na projektu, Gradom Pula, Zakladom Slagalica iz Osijeka i Udrugom Alumni FET Pula, a projekt je financiran sredstvima Europske unije iz programa Europskog socijalnog fonda.