Udruga Metamedij: Održane online radionice GIF animacije

Umjetnica Ivana Tkalčić održala je u sklopu projekta Novomedijski kultivator pulske udruge Metamedij dvije online radionice GIF animacije za učenike pulskih srednjih škola – Tehničke škole (29. rujna) i Gimnazije (28. listopada). Radionice su se sastojale od teorijskog i praktičnog dijela, a trajale su dva školska sata.

U teorijskom dijelu Tkalčić je iznijela učenicima povijest GIF-a (Graphics Interchange Format) te se osvrnula na njegov živopisni razvoj, elemente dizajna, estetiku te ulogu i način korištenja od kraja ’80-ih, kada je stvoren, do danas. Potom je predstavila internetske stranice (Tumblr i Giphy) na kojima se plasiraju umjetnički GIF-ovi i koje su posvećene GIF artu, odnosno obliku digitalne umjetosti koji se pojavljuje u osvit ovog bitmap grafičkog formata, 1987. godine.

 

Učenicima su objašnjene analogne (ručno crtane) i digitalne (2D, 3D, stop motion) mogućnosti realizacije animiranih GIF-ova baziranih na kompresiji bez gubitka podataka, nakon čega se Tkalčić osvrnula na još dva oblika digitalne umjetnosti – Glitch art (mashups) i Pixel art. Glitch art je praksa korištenja digitalnih ili analognih grešaka u estetske svrhe, dok Pixel art nastaje upotrebom softwara putem kojega se slike uređuju na razini pixela. Glitch također može biti analogni (slučajni, kao kod starih televizora) i digitalni (ulazak u kod slike), a uz pomoć njega također je moguće izraditi GIF, primjerice na temelju found footiga.

 

Na internetu je moguće pronaći programe, besplatne i na plaćanje, uz pomoć kojih je moguće na više-manje jednostavan način izraditi GIF-ove ako se ima određeno predznanje. Iako postoje i aplikacije za mobitele, Tkalčić je u praktičnom dijelu savjetovala da za izradu učenici koriste računalo kako bi se olakšali posao. Oni su mogli odabrati između dva preporučena programa,  Gifpala i Photomosha, i načina realizacije – tako se se snime ili slože GIF od vlastitih fotografija. Njime su trebali izraziti emociju ili misli, odnosno koristiti ga na danas popularan način.

 

Rezultati učenika bit će predstavljeni online izložbom, a Tkalčić je istaknula da svoje radove mogu slati i na domaće i inozemne natječaje GIF-ova koji često dobitnicima osiguravaju novčane nagrade.

Za kraj postavila im je pitanje: “Kako ovaj najreduktivniji (i najzabavniji) umjetnički oblik može utjecati na naše promišljanje vizualne kulture i umjetnosti u cjelini?”. Odgovor s druge strane ekrana glasio je: “Umjetnost ima poruku pa je GIF umjetnost”. Drugi glasovi dodali su da uz to on zadovoljava i druge kriterije – zabavan je, kreativan i uz pomoć njega moguće je izraziti emocije. 

 

Radionicu je pohađalo 18 učenika/ca četvrtog razreda Tehničke škole i 24 učenica/ka prvog razreda Gimnazije.