Položeni vijenci za pirotehničare poginule u pulskoj Zračnoj luci

Danas su na spomeniku u vojarni Hrvatski branitelji Istre položeni vijenci i zapaljene svijeće za četvoricu pirotehničara koji su prije 29 godina poginuli prilikom razminiranja  Zračne luke Pula

 Polaganjem vijenaca na spomeniku u vojarni Hrvatski branitelji Istre danas je obilježena godišnjica pogibije četvorice hrvatskih branitelja koji su 1991. godine poginuli prilikom razminiranja pulske Zračne luke. Svojom nesebičnom žrtvom, pripadnici specijalne jedinice policije Vicalj Marjanović i Stevo Grbić te bojnik Marijan Vinković i časnički namjesnik Dušan Bulešić otklonili su opasnost i spasili živote mnogih.

Vijence su položili izaslanici Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova RH te članovi obitelji poginulih. U ime Grada Pule polaganju je nazočio pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić, a ispred Istarske županije zamjenica župana Sandra Čakić Kuhar.

Nazočni su minutom šutnje i riječima policijskog kapelana vlč. Ilije Jakovljevića odali počast i prisjetili se svih onih koji su nesebično dali svoje živote za slobodu.

Na današnji dan, 10. studenog 1991. godine, nakon što je hrvatska vojska preuzela od tadašnje JNA prostor eskadrile i letjelišta u Puli, prilikom razminiranja zrakoplovne baze, od nagaznih mina poginula su četvorica pirotehničara: Vicalj Marjanović,  Stevo Grbić, Marijan Vinković i  Dušan Bulešić. Zbog potrebe preuzimanja vojnog aerodroma i mogućnosti miniranja piste na vojnom aerodromu, Krizni štab tadašnje Općine Pula uputio je ekipu za preuzimanje objekata, u čijem sastavu su bila četiri pirotehničara, od kojih su dvojica bili pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, a dvojica pripadnici Zbora narodne garde (ZNG). Oni su uspjeli dogovoriti da predstavnici bivše JNA da ne dižu u zrak pistu, nakon čega su  zajedno s njima skinuli satne mehanizme na vremenskim upaljačima, koji su bili postavljeni na eksplozivna punjenja. Dana 10. studenog oko 13.30 sati pirotehničari su ponovno obišli bušotine s eksplozivnim punjenjem kada je došlo do aktiviranja eksploziva u bušotini te su sva četvorica pirotehničara poginula.