Zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek otvorio pješačku Stazu jabuka na Pragrandeu

Svečanim odvezivanjem vrpce zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek danas, 10. studenoga 2020. godine otvorio je pješačku Stazu jabuka na pulskom Pragrandeu.

Riječ je o trogodišnjem EU projektu pulske Gimnazije u sklopu Švicarsko-hrvatske suradnje na projektu „Znanje za održivo djelovanje“, čiji je nosilac Zelena Istra sa partnerima Centrom za mirovne studije iz Zagreba i Ekološkom udrugom Krka iz Knina.
U projekt su uključene osnovne i srednje škole iz Šibensko-kninske i Istarske županije: Osnovna škola Domovinske zahvalnosti i Srednja škola Lovre Montija iz Knina, pulske osnovne škole Monte Zaro, Šijana i Kaštanjer te Gimnazija Pula.

„Čestitam Zelenoj Istri i Gimnaziji Pula na uspješno odrađenom projektu revitalizacije ovog zelenog srca našeg grada. Pula se može pohvaliti brojnim zelenim površinama, ali ovo područje predstavlja ogroman potencijal koji se primjereno oživljava projektima poput ovoga. Najveća vrijednost svakako je uključivanje mladih i njihovo osvješćivanje, odnosno njihov doprinos održivom razvoju i ekologiji. Zaista mi je drago što na ovakav način udahnjujemo život u ovo područje i da ga na neki način otvaramo svim našim sugrađanima. U ovakvim projektima uvijek ćete imati podršku Grada i svih naših službi kao i trgovačkih društava“, rekao je zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek te je tom prigodom pozvao građane neka prošeću Stazom jabuka dugom dva kilometra.

Ravnatelj Gimnazije Filip Zoričić u ime škole s dugogodišnjim eko statusom izrazio je nadu da će staza ubuduće biti mjesto na kojemu će se obilježavati ekološki važni datumi, ali i dan škole i drugi važni događaji s ciljem oživljavanja Pragrandea.

U ime projektnog tima Gimnazije Pula kojega čine Teodora Beletić, Karin Bolković i Željka Lakić okupljenima se obratila profesorica Beletić rekavši kako im je bio cilj oživjeti zeleni dragulj u centru grada i pretvoriti Pragrande u  centralni gradski park poput mnogih velikih gradova.

„Na Pragrandeu već postoji urbani voćnjak jabuka, šljiva, oraha te smo uređenjem prigodno nazvane Staze jabuka započeli jednu dužu i lijepu priču koja će se, nadamo se, nastaviti uz potporu Mjesnog odbora Gregovice i Grada Pule“, zaključila je Beletić.


Cilj projekta je osposobiti profesore i učenike znanjima i vještinama s područja održivog razvoja te povećati razumijevanje uloge vlastitog djelovanja u zajednici. Školski timovi su koncept održivog razvoja obradili kroz teme: zaštita okoliša, zdravstvena zaštita, ljudska prava, kulturna raznolikost, mir i sigurnost, jednakost spolova, održivi razvoj gradova, održiva proizvodnja i potrošnja

Edukacija o održivom razvoju u svakoj se školi provodila kroz redovnu nastavu integracijom održivog razvoja u različite predmete, fakultativnu nastavu, putem vannastavnih aktivnosti i kroz školski projekt. Naglasak je bio na djelovanju učenika koje je uključivalo roditelje i zajednicu, a posebna se pažnja posvećivala volontiranju učenika u zajednici.

 

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.