Na završnoj konferenciji predstavljeni rezultati projekta Plavo zeleno srce Medulina

U utorak, 10. studenog 2020. godine, održana je završna konferencija za medije projekta Plavo zeleno srce Medulina na kojoj su prezentirani rezultati projekta.

Projekt koji obuhvaća kombinaciju aktivnosti koje doprinose podizanju svijesti o važnosti očuvanja mora, priobalja i morskog svijeta proveli su Općina Medulin kao nositelj projekta, udruga Mutila kao partner i drugi važni sudionici eko akcija čišćenja podmorja i priobalja i to udruga Eko more, članovi Sindikata umirovljenika Hrvatske – podružnice Medulin, djelatnici Med eko servisa d.o.o., udruga MedulinArt, ali i najmlađi mještani – učenici OŠ Dr. Mate Demarina.

 

Konferenciji za medije su prisustvovali načelnik Općine Medulin Goran Buić, voditeljica LAGUR-a Istarska batana Katia Ereš, predsjednik udruge Mutila Nenad Cukon i predsjednik udruge Eko more Lucio Lorencin, predstavnici ostalih sudionika u projektu, stručne službe Općine Medulin te mediji.

Načelnik Općine Medulin Goran Buić izrazio je zadovoljstvo provedbom još jednog u nizu projekata čišćenja podmorja i priobalja koji ima i edukativnu dimenziju te se promiče zaštita okoliša i podiže svijesti o važnosti očuvanja mora, priobalja i morskog svijeta. Načelnik je pohvalio sve sudionike koji su dali svoj doprinos da se ovaj projekt uspješno priveo kraju, potvrdio je da će Općina Medulin i dalje nastaviti promicati zaštitu okoliša i održivi razvoj te najavio da će se slijedeći projekt čišćenja podmorja i priobalja provesti na proljeće iduće godine.

Voditeljica LAGUR-a Istarska batana Katia Ereš istaknula je kako je ovo jedini projekt odobren temeljem FLAG natječaja u okviru mjere 2.2.1. Prikupljanje otpada iz mora, podmorja i priobalja iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014.-2020. FLAG-a „Istarska batana“ koji se proveo u ovoj godini pandemije koronavirusa dok su ostali odobreni projekti odgođeni za slijedeću godinu. Istaknula je odličnu suradnju Općine Medulin s udrugama civilnog društva, javnim ustanovama i mještanima te čestitala na uspješnoj provedbi projekta i zaželjela puno uspjeha s budućim projektima.

Predsjednik udruge Mutila Nenad Cukon izrazio je zadovoljnost što je udruga Mutila dala svoj doprinos u projektu kao partner i izrazio želju da se uključe u buduće projekte. Prezentirao je tijek provedbe eko akcije čišćenja priobalja na području Arheološkog parka Vižula, pohvalio je, te se zahvalio svim sudionicima. Izvijestio je da se na eko akciji čišćenja prikupilo 15 m3 zelenog otpada, a radi se o srušenim stablima i granama, dok se 2 m3 grana usitnilo za kompostiranje. Osim navedenog prikupljeno je i 9 vreća od 120 l ostalog otpada od plastike, metala, stakla i papira.

Predsjednik udruge Eko more Lucio Lorencin pojasnio je da je udruga i njeni članovi bila zadužena za čišćenje podmorja uvale Valetica, a radi se o površini od cca 2 ha. Izrazio je veliko zadovoljstvo odrađenim poslom i uključenošću velikog broja ronioca kojima se ovom prilikom zahvalio, kao i osobama koje su ustupile svoje brodice u svrhu provedbe projekta. Istaknuo je da je uvala očišćena od čak 35 m3 otpada među kojim prevladavaju divlja sidrišta, te je područje ograđeno psihološkim barijerama kojima se jasno daje do znanja da je u uvali zabranjeno sidrenje.

Na konferenciji su predstavljene fotografije i video o provedbi projekta, te radovi od otpada izrađeni na kreativnoj radionici u sklopu eko akcije čišćenja priobalja.

Projekt “Plavo zeleno srce Medulina” odobren je temeljem FLAG natječaja za dodjelu potpore projektima u okviru mjere 2.2.1. Prikupljanje otpada iz mora, podmorja i priobalja iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014.-2020. FLAG-a „Istarska batana“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 74.434,91 kn, a provedba projekta sufinancirana je sredstvima Europske unije u sklopu Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo u iznosu 63.269,67 kn (85%), a doprinos Republike Hrvatske iznosi 11.165,24 kn (15%).