BPW Prvi hrvatski klub Pula obilježava svjetski dan poduzetnica 19.11.2020.

U okviru Globalnog tjedna poduzetništva  Ujedinjene Nacije  proglasile su Svjetski dan poduzetnica  19.11. kako bi se skrenula pozornost na specifičnosti ženskog poduzetništva i na izazove s kojima se susreću poduzetnice.

Istra je među vodećim Županijama sa poslovnim subjektima u ženskom vlasništvu,  zajedno sa Gradom Zagrebom i Splitsko-dalmatinskom županijom . Za žene je specifično da u poduzetništvo kreću zbog potrebe za popunjavanjem kućnog proračuna, ili zbog gubitka radnog mjesta, ili kao nasljeđe, a sve češće i zbog poduzetničkog nerva, s ciljem da se dobra poduzetnička ideja realizira na tržištu. Što se tiče djelatnosti kojima se poduzetnice najviše bave, po nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti to su najviše stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti (pravne i računovodstvene djelatnosti, upravljačke djelatnosti i savjetovanje u vezi s upravljanjem, promidžba i istraživanje tržišta), zatim trgovina na veliko i malo, ostale uslužne djelatnosti, djelatnosti smještaja i pripreme i usluživanja hrane. Za poslovne subjekte u ženskom vlasništvu je specifično to što puno sporije rastu i duže ostaju u mikro segmentu. To je prvenstveno zbog balansiranja privatnog i poslovnog života. Veća fleksibilnost je često i razlog pokretanja vlastitog biznisa i žene se onda nađu u začaranom krugu. Brinu se za obitelj i istovremeno rade na razvoju biznisa.    

Na današnji dan valja istaknuti neke statističke podatke. Raste udio   veleposlanica, od 3% u 2000.g. na 31,7% u 2019. , a ujedno dužnosnici i visoki državni i javni službenici od bilježe porast udjela žena 20% na 27%. Kod lokalni izbori  u 2017.godini, prosječno je žena u RH 26,9% , a  Istra ima udio od 37,8% žena. Mijenja se i broj ministrica u vladi od 0% 1990. do 25% 2020. te broj zastupnica u hrvatskom saboru od 4,6% 1990.g. na 22.5% 2020.godini.

Prema zadnjim podacima udio neto plaća žena u plaćama muškaraca je 87% ( žene imaju prosječno 5716 kn, a muškarci 6164 kn)

 

Inicijativa  BPW Pula u okviru svjetskog dana poduzetnica 19.11.2020.

BPW u zadnjih 20 godine promiče i potiče aktivnu ulogu žena u poduzetništvu, i surađujemo s lokalnim institucijama vodeći računa o specifičnostima ženskog poduzetništva i potpori koju ono treba. Poslovno informiranje, educiranje i lobiranje su naše osnovne smjernice, vrlo često u suradnji sa jedinicama lokalne i područne samouprave.

U 20 godina BPW je održao 240 sastanaka, s 9600 kumulativno nazočnih poduzetnica. Ostvareni su kontakti sa poduzetnicama od Finske i Irske, preko srednje Europe do Italije, Grčke i Turske. Organizirano je 4 međunarodna foruma u Puli sa oko 1000 uzvanica iz Hrvatske i inozemstva. Zadnji Forum u Puli, 3.listopada 2020., održan je u hibridnom obliku, kao kombinacija fizičkih susreta i virtualnih komunikacija.

Ove pandemijske godine   na Svjetski dan poduzetnica 19.11.2020. BPW Pula organizira on-line predstavljanje i poslovne susrete.  U prvom planu biti će upravo mikro i male  obrtnice, poduzetnice i poslovne žene. Svoje su virtualno sudjelovanje najavili partneri BPW Pula: predstavnici Istarske Županije , grada Pule,  Obrtničke komore i Istarske razvojne agencije. Tako će tridesetak poduzetnica  predstaviti svoje proizvode i usluge preko Zoom platforme. Ujedno se na web stranici www.bpw.hr  nalazi  web katalog istarskih poduzetnica sa opisom proizvoda  i usluga te kontakt podacima na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku.  

Snimka Zoom poslovnih susreta  biti će dostupna na web stranicama BPW Pula.

Predsjednica:

Dr.sc. Alida Perkov