Otvorena izložba „Fellini e il cibo“ u sklopu 5. Tjedna talijanske kuhinje u svijetu

Otvorena izložba „Fellini e il cibo“ u sklopu 5. Tjedna talijanske kuhinje u svijetu

U sklopu 5. Tjedna talijanske kuhinje u svijetu, koji se održava od 22. do 29. studenoga 2020. godine, u pulskoj Zajednici Talijana – Circolo otvorena je prigodna izložba „Fellini e il cibo“ kojoj su, uvažavajući epidemiološke preporuke, prisustvovali generalni konzul Republike Italije u Rijeci Davide Bradanini, predsjednik Gradskog vijeća Pule i počasni konzul Republike Italije u Puli Tiziano Sošić, zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci i predsjednica Zajednice Talijana Pula Tamara Brussich.

„Želim istaknuti da ove godine obilježavamo 10. obljetnicu upisa Mediteranske prehrane  na UNESCO-ovu reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine. Ideju koju su zajedno promovirale Italija i Hrvatska i koja predstavlja most između naših zemalja, kultura i prehrane. Mediteranska prehrana vrlo je važna za Talijane i Hrvate jer znači privrženost vlastitim korijenima, vlastitoj tradiciji, ali isto tako znači i održivost i zdravlje. Isto tako, Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) proglasila je mediteransku prehranu najzdravijom i najodrživijom prehranom na svijetu. Smatram da je to zaista bitno i u ovoj godini kada svi brinemo o svom zdravlju i kroz pravilan način prehrane, rekao je konzul Bradanini.

U ime Grada Pule okupljenima se obratio predsjednik Gradskog vijeća Pule Tiziano Sošić koji je rekao da se u ovoj izložbi objedinjuju strasti talijanskog naroda, a to su: umjetnost, kuhinja i kinematografija.

„Na ovim fotografijama vidimo jednu vrlo siromašnu Italiju, različitu od one koja je danas, vidimo Italiju koja je bila nadahnuta hranom, kuhanjem i jelom. Taj mentalitet je vrlo blizak našem istarskom mentalitetu pa Istra doista može biti most suradnje između Hrvatske i Italije. Posljednjih se godina Istra posvetila ponovnom otkrivanju naše tradicionalne kuhinje, naših tradicionalnih jela, ali pritom se reinterpretiraju na suvremeni način. U tom smislu ovdje imamo Cheffa Roberta Perića, koji će nam majstorski predstaviti jela u kojima se talijanska i istarska kultura susreću kvalitetno“, kazao je Sošić.

Tamara Brussich je u ime Zajednice Talijana, domaćina ove manifestacije zahvalila svima na dolasku te  na pomoći i suradnji pri kreiranju ove manifestacije.

Dvije obljetnice slavnih ljudi iz Romagne, 100.-godišnjica rođenja Federica Fellinija, jednog od najvećih redatelja u povijesti kinematografije i 200.-godišnjica rođenja Artusija Pellegrina, gastronoma i pisca, autora čuvene knjige recepata „Znanost o kuhinji i umjetnost uživanja u dobroj hrani“, ujedinjene su u spoju filma i hrane. Izložba „Fellini e il cibo“ donosi fotografije kulinarskih scena i prizore blagovanja preuzetih iz Fellinijevih filmova. Slike su to koje dokumentiraju scene i protagoniste okupljene na raskošnim gozbama oko obiteljskih stolova ili objeda u osami, fotografije snimljene na marendama filmske ekipe i redatelja te iz poznatih reklama koje je režirao Fellini.

O umjetničkom izrazu i fotografskoj izložbi govorila je Dragana Sapanjoš, dok je chef  Robert Perić tom prigodom predstavio program „Fellini a tavola!“ u kojem je prezentirao omiljena Fellinijeva jela.

U četvrtak, 26. studenoga na programu Kina Valli s početkom u 19.30 sati predviđeno je otvorenje izložbe dio Fellinijeve „Knjige snova“, dok u 20.30 sati slijedi projekcija filma „Amarcord“  u režiji Federica Fellinija.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Italije u Rijeci i Grada Pule – Pola. Organizatori su Zajednica Talijana Pula, Turistička zajednica Grada Pule, Tržnica d.o.o, Pula Film Festival i Kino Valli, chef Robert Perić i Udruženje Obrtnika Pula.