Završnom konferencijom uspješno okončan projekt EMERGENCY EuroRegion

EU projekt EMERGENCY EuroRegion, čiji je cilj bio poboljšanje hitne medicinske službe na prekograničnom području i implementacija zajedničkog protokola prekograničnog prijevoza životno ugroženih pacijenata kada je vrijeme početnog bolničkog zbrinjavanja presudno, uspješno je okončan. Tim je povodom danas održana online konferencija projektnih partnera, a na kojoj su sudjelovale i zamjenica župana Sandra Ćakić Kuhar, ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije dr. Gordana Antić i ravnateljica OB Pula dr. Irena Hrstić.

U uvodnom obraćanju zamjenica Ćakić Kuhar osvrnula se na značaj projekta, na kojeg se Istarska županija izuzetno ponosi.  

– Projekt predstavlja povijesni preokret u praksi liječenja hitnih pacijenata u Istri, temeljen na najboljim načelima i praksama Europske unije da svatko može pravovremeno pristupiti zdravstvenoj skrbi kada mu je potrebna, a to zasigurno jesu pacijenti Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije u situacijama životne ugroženosti, kazala je zamjenica župana dodajući kako su u sklopu projekta provedene i međunarodne edukacije iz područja hitne medicine u svim institucijama koje sudjeluju u projektu te je nabavljeno ambulantno vozilo namijenjeno pacijentima Nastavnog zavoda za hitnu medicinu.

Projekt EMERGENCY EuroRegion realiziran je kroz EU Program prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska, kojeg zamjenica vidi kao idealnim načinom za osmišljavanje i provedbu ovakvih hvalevrijednih projekata u kojima se ujedinjuju znanja, iskustva i potrebe hrvatske i slovenske Istre.

– Istarska županija i naše ustanove u proteklih su 10 godina realizirale brojne projektne ideje upravo kroz model prekogranične suradnje. Naša je velika želja da se ovaj projekt nastavi jer je dokazana njegova učinkovitost u spašavanju života ljudi. Zato vjerujemo da će ministarstva nadležna za zdravstvo u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji pronaći način za uspostavu trajne mreže ključnih zdravstvenih institucija s područja hitne medicinske službe na prekograničnom području, zaključila je zamjenica Ćakić Kuhar, zahvalivši se svim sudionicima projekta, ali i svim zdravstvenim djelatnicima na izuzetnom naporu u ovo vrijeme pandemije.

Pozdravne govore su održali i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske Prim. Željko Plazonić, ravnatelj Opće bolnice Izola mag. Radivoj Nardin te slovenski ministar za razvoj i kohezijsku politiku EU Zvonko Černač. Uslijedile su prezentacije projektnih partnera te razmjena iskustava u implementaciji projekta.

Projekt pod nazivom „Emergency EuroRegion SLO-HR413“ financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru cilja Europske teritorijalne suradnje tijekom programskog razdoblja 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 938.486,76 eura, dok je iz Europskog fonda za regionalni razvoj projektu dodijeljeno 85% bespovratnih sredstva u iznosu od 797.713,73 eura. Vodeći partner na projektu je Opća bolnica Izola, a ostali partneri: Opća bolnica Pula, Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije i Zdravstveni dom Izola.

Pridruženi partneri projekta su Ministarstvo za zdravlje Republike Slovenije, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Zavod za zdravstveno zavarovanje Republike Slovenije, Območna enota Koper-Capodistria, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Područna služba Pazin, Grad Umag i Zdravstveni dom Ilirska Bistrica.