HGK ŽK Pula: Manjim manifestacijama do očuvanja industrije događanja

Poslovanje organizatora manifestacija i pratećih djelatnosti prvo se našlo na udaru nakon proglašenja epidemije COVID-19, a njihovo je poslovanje gotovo obustavljeno još od ožujka ove godine. Najnovijom zabranom javnih okupljanja u potpunosti je onemogućen rad organizatorima i izvođačima festivala, koncerata, sajmova, kongresa, predstava, sportskih događanja, vjenčanja, te ostalih evenata. Ovu poruku uputili su danas predstavnici trgovačkih društava u Istri na osnivanju Sekcije organizatora manifestacija i pratećih djelatnosti HGK – Županijske komore Pula.

Za predsjednika Sekcije jednoglasno je izabran Dragan Balaban iz labinske tvrtke Velesajam d.o.o., a za potpredsjednike Valter Kiršić (Lira – Intersound d.o.o. Pula) i Dean Spećina (Pelagius Novigrad d.o.o.)

Industriju događanja potrebno je očuvati od urušavanja, a ovakvim zajedničkim djelovanjem putem Sekcije postajemo institucionalno vidljivi, te na taj način postajemo partneri u pronalaženju rješenja za realne mjere oporavka, rekao je Dragan Balaban. Također, time se pomaže i niz vezanih djelatnosti koje su indirektno uključene u industriju događanja.

Unatoč teškoj situaciji u kojoj se poduzetnici u ovoj djelatnosti nalaze, svi članovi Sekcije iskazali su zadovoljstvo što je pokrenuta ovakva inicijativa koja će omogućiti rad na zajedničkim ciljevima i projektima uz potporu HGK, ističući pritom kako je nužno povezivanje poduzetnika kako bi se stvorile mogućnosti za preživljavanje, ali i za buduće projekte.

Industriju događanja u Hrvatskoj čini 2.000 poslovnih subjekata s više od 12.000 zaposlenih, a godišnje se generira 4,5 milijarde kuna prometa. Na razini Istarske županije ova industrija okuplja 200 poslovnih subjekata s 1.500 zaposlenih.

Članovi Sekcije u HGK – ŽK Pula predlažu konkretne mjere kako bi se ova industrija očuvala. Uz postojeće mjere, bilo bi potrebno osigurati produljenje mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za očuvanje radnih mjesta do ožujka 2021. godine. Također, potrebno je osigurati nove povoljne kreditne linije za obrtna sredstva za poduzetnike u industriji događanja po uzoru na HAMAG-ov COVID-19 zajam, te smanjiti stopu PDV-a na ulaznice na 5 posto kako bi ta stopa bila izjednačena sa stopom poreza za kino ulaznice. U marketinškim aktivnostima budućih događanja, nužno je formiranje fonda za pomoć manifestacijama, a očekuje se i pomoć lokalne zajednice kroz regionalne potpore.

Omogućavanje organiziranja događanja s manjim brojem sudionika jedina je mogućnost za opstanak industrije događanja, kako bi se nastavio kontinuitet rada i suradnje svih dionika u sektoru. Stoga se i očekuje uspostavljanje koordinacije sa Stožerom civilne zaštite radi definiranja uvjeta rada uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i postepeno povećavanje broja sudionika manifestacija čim to uvjeti dopuste.

Jako je bitno da se manifestacije odvijaju, ističu članovi Sekcije, budući da industrija događanja doprinosi razvoju velikog broja gospodarskih grana, posebice turizma. Istra i dalje treba ostati prepoznatljiva kao event destinacija, a pritom treba raditi na osvještavanju javnosti kako su poduzetnici u ovoj branši generatori i pokretači niza manifestacija u Istri koje omogućuju visoki standard i kulturu življenja, istaknula je predsjednica  HGK – ŽK Pula Jasna Jaklin Majetić.