Čarobnjakov šešir: „OPČINI ME NOVIM CIRKUSOM” virtualno iz udobnosti vašeg doma

Obzirom na lošu epidemiološku situaciju i nemogućnost izvedbe uživo pred publikom, udruga Čarobnjakov šešir ovog vikenda organizira besplatno online prikazivanje dviju snimki predstava suvremenog cirkusa. U petak, u 21h možete pogledati “Dijete od pijeska” Anje Ostojić iz Splita / produkcija ROOM 100. U subotu, u 20h prikazati ćemo predstavu “Nula” beogradske kompanije

CIRKUSFERA. Predstave će se prikazivati na Facebook stranici udruge Čarobnjakov šešir te u boljoj HD kvaliteti na Youtube kanalu udruge.

„OPČINI ME NOVIM CIRKUSOM“  iz udobnosti vašeg doma

besplatno online prikazivanje snimki predstava / 11. i 12.12.2020.

Petak, 11.12.20. u 21h ANJA OSTOJIĆ „Dijete od pijeska“

Subota, 12.12.20. u 20h CIRKUSFERA „Nula“

ANJA OSTOJIĆ „Dijete od pijeska“

“Dijete od pijeska”  je glumačko-fizička predstava Anje Ostojić nastala prema istoimenom romanu marokanskog pisca Tahar Ben Jellouna, nominiranog za Nobelovu nagradu za književnost. Kao i knjiga, predstava se bavi položajem žena u islamskoj kulturi, kritici tradicionalnog islama i marokanskih morala koje promatramo kroz svevremenske teme ljudskih prava i prava žena.
“Dijete od pijeska” autorski je projekt nastao kao diplomska ispitna produkcija na Umjetničkoj akademiji u Splitu, pri Odjelu za kazališnu umjetnost, smjer Gluma, pod mentorstvom profesorice Brune Bebić. Dramaturški prilagođen tekst prati najdublje unutarnje emocije i misli jedne žene kojoj je sudbina nametnula život muškarca. Osnovni motiv predstave je sloboda i put koji mora proći jedna žena u islamskoj kulturi da bi bila slobodna. Koristeći glumačke tehnike i kombinirajući ih sa cirkuskim tehnikama – akrobatska tkanina, kontorcionizam – Anja Ostojić prikazuje unutarnje stanje lika koji kroz cijelu predstavu pokušava upoznati samog/samu sebe i odgonetnuti tko je on/ona zapravo?

“Ovo ponovno rađanje i povratak ukradenom identitetu jednostavnom rečenicom “ja sam samo žena” na kraju predstave efektno spaja sva iskustva, kako ona osobna, tako i politička, društveno uvjetovana, u osobu žene kojoj je od rođenja negiran identitet i koja ga je, otrgnuvši se od obitelji, uspjela ponovno izgraditi.” (Kristina Tešija za gledam.org, 02/2019)

Režija, dramaturgija, izvedba: Anja Ostojić
Mentorica: Bruna Bebić, izv. prof. art.
Glazba: Davor Gazde, Mišo Komenda
Dizajn svjetla: Siniša Jakovčević
Suradnice za pokret: Antonia Kuzmanić, Dora Popić i Antonia Vuletić

Kooprodukcija: Umjetnička akademija u Splitu i ROOM 100

CIRKUSFERA „Nula“

Ponekad sasvim spontano, ponekad planirano, kolektivno ili individualno – uvijek sa željom i velikim očekivanjima hodamo kroz polja djeteline. Dajemo sve što imamo za predah, za nadu, za simboliku, za identitet, za umjetnost i umijeće. Za rijetke granice slobode, za slobodu bez granice.

Kretanjem između poznatog i neizvesnog, umjetnici se na sceni igraju s uobičajenim i cirkuskim objektima tražeći balans. U trenutku kada je distanca poželjna, a zagrljaj postao stran, izvođači fizički kontakt koriste kao neophodni oslonac. Građa ovog rada u nastajanju, donekle bukvalno shvaćena, proizašla je iz eksperimentiranja s predmetima, zvukom i pokretom.

Cirkusfera je osnovana 2009. godine, kao organizacija za razvoj suvremenog cirkusa i ulične umetnosti. Njihove predstave i performansi su rezultat upletenih umjetničkih lanaca, gdje stapaju cirkuske discipline, pokret i muziku u kontekst neformalnog kazališta, izbegavajući linearno pripovjedanje i neposredno razumjevanje. Cirkusfera je posvećena razvoju alternativne umjetničke scene istražujući takozvane cirkuske tradicije kroz avanturistički stil umjetničkog izražavanja i eksperimentiranja s jezicima  scenskih umjetnosti.

Koncept i izvođenje: Vladana Manić  / Nemanja Jovanović / Danka Sekulović / Hristina Šormaz  / Milan Manić
Muzika: Filip Jevtić

Program se provodi u sklopu projekta „Opčini me novim cirkusom!“ uz podršku Grada Pule.