U Circolu zasjeda Gradsko vijeće Pule koje će usvajati Proračun za 2021. godinu

Uz uvažavanje svih protuepidemijskih mjera u Zajednici Talijana Pula – Circolo u tijeku je  sjednica Gradskog vijeća Grada Pule na kojoj će vijećnici usvajati Proračun za 2021. godinu, najvažniji financijski dokument Grada.

 

Sjednica je započela aktualnim satom na kojem su vijećnici postavili pitanje o mjerama  koje će se donijeti za pomoć zakupcima poslovnih prostora Grada Pule. Gradonačelnik Boris Miletić najprije se zahvalio gradskim vijećnicima koji su proljetos spremno prihvatili prijedloge koje im je uputio za vrijeme lockdowna na način da se zakupci koji nisu mogli obavljati svoju djelatnost zbog COVID-a oslobode plaćanja zakupa, javne površine, komunalne naknade i drugih davanja i te mjere su donošene za cijelo razdoblje za koje zakupci nisu mogli obavljati svoju djelatnost.

„Danas pričamo o rebalansu proračuna za 2020. i o proračunu za 2021. godinu i ukoliko sagledate stavke koje se odnose na prihode i primitke onda ćete vidjeti da jedan značajan prihod Grad Pula prihoduje upravo od svoje imovine, dakle radi se ili o zakupu poslovnih prostora ili o gospodarenju tom imovinom. Moramo biti svjesni da je to imovina svih naših građana i da dobro gospodarenje tom imovinom omogućava nam da danas u našem proračunu imamo daleko najveći rashod u području društvenih djelatnosti, a to predstavlja jedan društveni standard na koji su naši građani navikli. Uvažavajući potrebe i smanjene mogućnosti plaćanja najma donijeli smo mjere za naredno razdoblje o kojima će biti riječi u narednim točkama dnevnog reda“, rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić podsjetivši kako je u listopadu ove godine održao sastanak s predstavnicima Udruženja obrtnika Grada Pule, a zamjenik gradonačelnika Robert Cvek ovaj tjedan i sa predstavnicima zakupnika koji su iznijeli svoje želje.

„U strogom centru Pule imamo točno 12 praznih poslovnih prostora ili 1,75 posto. Nedavno smo imali javni natječaj na kojem su ugovoreni zakupi, a neki od tih prostora izlicitirani su za višestruko veću cijenu od početne. Razumijem poteškoće s kojima zakupci nalaze i zato smo izašli u susret, oslobodili ih plaćanja kada nisu mogli raditi  te predlažemo značajna umanjenja u narednom razdoblju od 30-50 posto, a dio sredstava usmjerava se i prema novim poduzetnicima kroz programe potpora bespovratnih sredstava. Nastojimo se ponašati odgovorno i s razumijevanjem prema poteškoćama, ali s druge strane nije to imovina gradske uprave, već imovina svih građana Pule koji očekuju da vrtići funkcioniraju, da imaju subvenciju na cijenu koštanja, da javna vatrogasna postrojba funkcionira, ustanove u kulturi, sport kao i izdvajanja za socijalnu skrb“, poručio je gradonačelnik Miletić naglasivši kako je velika većina hrvatskih gradova donijela odluke samo o odgodi naplate, dok se Grad Pula odlučio na umanjenje za naredno razdoblje.

U nastavku čula su se pitanja oko bespovratnih potpora poduzetnicima na koja je odgovorila pročelnica Upravnog odjela za financije i opću upravu Vesna Sajić.

„Gradonačelnik Grada Pule na sve tri održane sjednice povjerenstva dodijelio je 1,8 milijuna kuna potpora za 131 poduzetnika. Za poticanje razvoja gospodarstva u 2020. godini na raspolaganju je još 681.870,36 kuna za daljnju dodjelu potpora poduzetnicima Pule. U obradi je 89 zahtjeva, mogu se podnositi do 15. prosinca te se nadam da će sva predviđena sredstva biti utrošena“, odgovorila je pročelnica Sajić.

Kroz program „Potpore Pula 2020“ Grad Pula osigurao je ukupno 2,5 milijuna bespovratnih sredstava za poticanje poduzetništva.