Mara, malo veliko čudo iz medulinskog podmorja

U ovo blagdansko vrijeme stigla nam je predivna vijest te ju ovim putem u radosti dijelimo sa svima vama!

Kako nam je upravo javio predsjednik udruge Eko more, gospodin Lucio Lorencin, prošla nedjelja, 20. prosinca 2020. godine, mora biti zabilježena, jer radi se o danu za pamćenje.

Upravo tada, prilikom traganja na podmorskom arheološkom nalazištu rimskog gospodarskog kompleksa u uvali Bijeca, pronađen je primjerak mlade Pinne Nobilis, živa plemenita periska!

Ona je za sada jedna od pet primjeraka u hrvatskom dijelu Jadrana koje su preživjele masovni pomor, a pronašao ju je i snimio, član kluba Eko more, gospodin Marinko Babić.

Kako i sami kažu, njihova je upornost napokon prošle nedjelje urodila plodom, nakon niza pokušaja i pronalaska više tisuća uginulih periski.

Naime, ronioci kluba Eko more zadnjih mjeseci sustavno pretražuju istarsko podmorje kako bi dali svoj doprinos u pokušaju spašavanja ove vrste koja se nalazi pred izumiranjem.

Udruga se sa svojim članovima ranije ove godine po pozivu Grada Pule i JU Natura Histrica uključila u akciju zaštite, tada (poznatih) jedinih dviju živih periski, te su potaknuli i ostale ronilačke klubove u Istri da i sami pretražuju dio po dio podmorja uz obale poluotoka.

Nakon što su krajem ljeta proveli veliku akciju i očistili podmorje uvale Valetica, počeli su sustavno pretraživati okolno podmorje tragajući za živim periskama. I upravo sada, kao pravo malo, a istovremeno neizmjerno veliko čudo, u sigurnosti velikog grma posidonije, Marinko je pronašao malu, niti pedalj dugačku plemenitu perisku koja trenutno uspješno odolijeva pošasti koja prijeti opstanku njene vrste i dobro reagira na vanjski podražaj.
Dobila je ime Mara. Ona je pored Tare i Sare, treća u nizu pronađenih na području južne Istre, a informacija o nalazu proslijeđena je Zavodu za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, gdje je uvrštena u bazu podataka.

Uz velike zahvale i čestitke vrijednim roniocima, naše najpozitivnije misli, a vjerujemo i vaše, idu maloj periski Mari iz medulinske Bijece.