GRAD VODNJAN-DIGNANO I AGROTURIST IZDALI TRADICIONALNI KALENDAR I GODIŠNJAK POLJOPRIVREDNIH RADOVA ZA 2021. GODINU

Grad Vodnjan – Dignano i Udruga – Associazione „Agroturist“ izdali su već tradicionalni kalendar i godišnjak poljoprivrednih radova za 2021. godinu. Kako je prvo izdanje ovoga korisnoga kalendara i godišnjaka otisnuto još 2003. godine, ovim izdanjem ovaj je kalendar i godišnjak postao punoljetan, i to upravo ove godine kada je Udruga – Associazione „Agroturist“ zaokružila svojih 25 godina postojanja. Idejni začetnik i dugogodišnji urednik Franko Raguž pokrenuo je tada prvi stručni format sa detaljnim agrotehničkim tekstovima i cijenjenim stručnim suradnicima što je kasnije postalo standardom koji je zadržan i do današnjeg izdanja. Već drugo izdanje, 2004. godine, izlazi kao dvojezično, na hrvatskom i talijanskom jeziku, a od 2005. godine maslinarstvo postaje fokus koji je značajnije istaknut na vrhu stranice. Kroz godine, ovaj je kalendar i godišnjak postao pisani prikaz povijesti razvoja poljoprivrede u ovim krajevima. Od prvog izdanja promovira bogatu kulturu i tradiciju područja Grada Vodnjan – Dignano što ga čini cjelogodišnjim promotorom, dok iz mjeseca u mjesec okrećemo njegove živopisne stranice sa prekrasnim fotografijama Vodnjanštine. Kalendar obuhvaća aktualnosti, teme i informacije koje su vezane uz poljoprivredu, odnosno radove oko pojedinih poljoprivrednih kultura, ali i ostale teme kao što su tradicionalni gastronomski recepti na bazi autohtonih namirnica te aktualnosti minule godine te manifestacije sa područja Grada Vodnjan – Dignano. Zanimljivo je kako ovo edukativno štivo i u današnje doba digitalnih medija apsolutno ne gubi na potražnji. Kako ističe Gradonačelnik Klaudio Vitasović, Grad Vodnjan – Dignano je iznimno ponosan na svoj kalendar i godišnjak, a poseban doprinos istome daju njegove urednice Ester Geissa Đurić, ujedno i predsjednica udruge te voditeljica stručne službe Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio.

Kalendar i godišnjak poljoprivrednik radova za 2021. godinu obuhvaća informacije i upute vezane uz poljoprivredne radove koje opisuju suradnici Edi Pastrovicchio, Edi Družetić (radovi u masliniku), Tomislav Plavša i Franko Raguž (radovi u vinogradu i podrumu), Dubravka Orlić Bašlin (radovi u povrtnjaku), AZRRI – Agencija za ruralni razvoj Istre (tradicionalni gastro recepti sa autohtonim namirnicama), vlč. Marijan Jelenić  (informacije i pojedinosti o svecima), i zanimljivosti i manifestacije na području grada (Grad Vodnjan –Dignano). Za prijevod i lekturu zadužena je tvrtka Atinianum d.o.o., a fotografije i design djelo su autora Danila Dragosavca i Dee Dragosavac.

Oblikovanje Kalendara potpisuje MOD d.o.o., pokrovitelj je Grad Vodnjan – Dignano uz podršku Turističke zajednice Grada Vodnjan – Dignano.

Kalendar je moguće kupiti u prostorijama Turističke zajednice Grada Vodnjan -Dignano, na adresi Narodni trg 10, radnim danom u vremenu od 09 do 16 sati, po cijeni od 40,00 kuna.