Istra i Pula odmah aktivirale sve mehanizme pomoći Petrinji i ostalim stradalim područjima

Nakon razornog potresa koji je jučer pogodio Petrinju, Sisak i okolna mjesta, a osjetio se i diljem Hrvatske, Istarska županija i svi istarski gradovi odmah su stavili na raspolaganje svoje vatrogasne postrojbe i resurse sustava Civilne zaštite i ponudili razorenom području svu potrebnu pomoć. Stožer civilne zaštite Istarske županije i Vatrogasna zajednica Istarske županije poslali su u pripomoć 18 vatrogasaca, dva potražna psa i 7 vozila iz Istarske županije u Petrinju koja je najviše pogođena potresom. Javna vatrogasna postrojba Pula uputila je 4 vatrogasca i jednog potražnog psa.

Istarska županija, Stožer civilne zaštite i istarski gradovi i općine, u koordinaciji s Ravnateljstvom civilne zaštite MUP-a Republike Hrvatske, zadužili su Društvo Crvenog križa Istarske županije za koordinaciju aktivnosti prikupljanja i dostave materijalne i nematerijalne pomoći za potrebe ugroženih područja Sisačko-moslavačke županije.

„Ovo je nezapamćena tragedija. Minimalno što možemo učiniti je pomoći ljudima čiji su domovi stradali, koji su prestravljeni i čije strahote, na žalost, još nisu gotove. Županija i grad Pula odmah su uputili pomoć. Naši vatrogasci su na terenu, Istarska županija i Grad Pula uplatile su novčanu pomoć Petrinji, a odmah je reagirao i naš turistički sektor koji je ponudio smjestiti ljude koji su ostali bez krova nad glavom. Dirnut sam odazivom naših ljudi, od firmi do pojedinaca koji non-stop donose donacije. Budući da je odaziv za prikupljanje donacija u Puli jako velik, stavili smo na raspolaganje sportsku dvoranu Talijanske osnovne škole Giuseppina Martinuzzi gdje se prikupljaju donacije Crvenog križa“, rekao je jutros gradonačelnik Miletić koji je jutros obišao sportsku dvoranu Talijanske osnovne škole u Santoriovoj 3, u koju se mogu odnijeti preporučene namirnice, radnim danom od 8,00 do 16,00 sati.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula Jasna Vekić zahvalila se svim građanima na donacijama koje neprestano pristižu i apelirala na građane i građanske inicijative da ne odlaze samoinicijativno na ugroženo područje jer se u Grad Petrinju ne može ući. „Organiziranim konvojem u suradnji sa susjednom Primorsko-goranskom županijom Crveni križ i nadležne službe koordinirat će otpremu donacije“, rekla je Jasna Vekić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula.

Osim prikupljanja pomoći u namirnicama i higijenskim potrepštinama, otvoren je i račun za financijsku pomoć, koji možete pronaći OVDJE.

Crveni križ objavio je i popis stvari koje su najpotrebnije ljudima stradalima u potresu u Glini, Petrinji, Sisku i okolici koje se u Puli mogu donijeti u Talijansku osnovnu školu Giuseppina Martinuzzi, Santoriova 3, a možete ga pronaći u privitku.

Danas je u Puli od 9 do 17 na Odjelu za transfuziologiju Opće bolnice Pula, Negrijeva 6, organizirana i dobrovoljna akcija darivanja krvi. Krv će se prikupljati i sutra od 9 do 17 u Rovinju, a građanima Pule koje krv žele dati sutra,  DVD Grada Pule organizira besplatan prijevoz od Pule do Rovinja. Više informacija o darivanju krvi možete pronaći na Facebook i web stranicama Gradskog društva Crvenog križa Pula.