KOMEMORACIJA U ŠAJINIMA

Kao i svakog 9. siječnja, u mjestu Šajini u Općini Barban, i ove je godine održana Komemoracija u znak sjećanja na nevine civilne žrtve Drugog svjetskog rata.

Doduše, ovoga  je puta sve trajalo znatno kraće no inače s obzirom na epidemiološke mjere koje su na snazi.

Naime, u noći s 8. na 9. siječnja, selo su opkolili nacifašisti te u nekoliko sati ubili 50 mještana. U neke se pucalo, neki su zaklani, a neki i živi zapaljeni. Sva njihova imovina pokradena je ili uništena, a domovi, štale i poljoprivredna imanja zapaljena.

Valja reći kako su uglavnom ubijeni u svojim kućama i dvorištima.

Dani i godine nakon te tragične noći za mještane sela bili su izuzetno teški, a bolne rane sjećanja na tu noć žive u još nekoliko preživjelih svjedoka, ali i u njihovim potomcima.

Brojne delegacije na prigodnoj Komemoraciji položile su vijence na spomenik žrtvama koji se nalazi u središtu sela. Na njemu su ispisana imena svih preminulih, a na ta su imena još jednom podsjetili mladi mještani Darian Radola i Marin Grgorinić.

Na spomen obilježje vijence su položile delegacije Mjesnog Odbora Šajini, Općine Barban, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule i podružnice Barban, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Istarske županije i Općine Savičenta.

Svoj su vijenac poslale i delegacije Općine Matulji i sela Lipa s kojom su Šajini pobratimljeni zbog slične tragične sudbine koja je zadesila to selo u Primorsko-goranskoj županiji.

Prigodnim govorima prisutnima su se obratili: predsjednik Mjesnog odbora Šajini, Eduard Grgorinić; načelnik Općine Barban, Dalibor Paus te predsjednik Saveza udruga antifašista Istarske županije, Branko Oplanić.

Uslijedila je potom i sveta misa u crkvi svetog Petra, a za posjete je bila otvorena i spomen soba koja je nastala povodom 70. godišnjice stradavanja sela, 2014. godine, a koju je moguće posjetiti prema dogovoru s Mjesnim odborom Šajini.