Edukativno-zabavni serijal online predavanja povijesnih i putopisnih tema

Udruga Mutila – Medulin nastavlja sa serijom online povijesno-putopisnih predavanja u sklopu projekta Eduzaab. Ovaj projekt, pod pokroviteljstvom Općine Medulin je edukativno-zabavnog karaktera, namijenjen svima, a uključuje seriju od 7 zanimljivih predavanja koja će slušatelju dočarati povijesni presjek, događaje i podjele koji su obilježili naš Istarski poluotok u mediteranskome imaginariju, s Istrom povezane, a udaljene krajeve.  

Online predavanja održat će se u petak, 15.1. 2021. -“Tragovi ranog i razvijenog srednjeg vijeka”  te u subotu 16.1.2021. – “Zlatno doba istarskih gradova” . Oba predavanja počinju u 18 sati, a predavač je Ian Tataj, mag.hist.

Predavač će prenijeti svoja izvorna saznanja o Istri u ”mističnom i mračnom” srednjem vijeku, o izgubljenim i zaboravljenim mjestima, te nestalim realnostima. Nadalje, bit će govora o razdoblju kada su istarski gradovi bili neovisne, slobodne komune, koje možemo smatrati njihovim zlatnim dobom. Putujte s nama od dvoraca do gradova, od kunfina do kunfina, raskrižjima na kojima su se susretali mletački lav, patrijarhalni križ, i svetorimski orao.

Predavanje će se održavati preko alata BigBlueButton ulaskom na link https://demo.bigbluebutton.org/gl/edu-qgo-cim-pjv pet minuta prije početka predavanja. Potrebno je samo upisati ime i prezime pri ulasku, kliknuti na oznaku „Join“ i zatim isključiti opciju za vlastiti mikrofon. S predavačima može se komunicirati putem chat funkcije.

Program BigBlueButton podržava 60 minutni session, nakon kojeg je potrebno sačekati da host – predavač ponovno pokrene program, te se gosti mogu ponovno priključiti nakon nekoliko trenutaka.

Sve dodatne informacije o predavanjima možete pronaći na Facebook profilu Udruge Mutila – Medulin.

O predavačima:

David Orlović, mag. hist., rođen je 1987. godine u Puli. Diplomirao je povijest na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli i Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti. Trenutno radi kao nastavnik povijesti u Osnovnoj školi dr. Mate Demarina Medulin i Osnovnoj školi Monte Zaro Pula. Redovito objavljuje priloge u domaćim časopisima, uglavnom o temama iz međuratne povijesti Istre te sudjeluje na znanstvenim skupovima. Koautor je knjiga “Dani u Wagni” i “Turizam medulinske rivijere”. Sudjeluje u projektu interpretacije srednjovjekovne glazbe u sastavu Trobadorz.

Ian Tataj, mag hist., rođen 1990. Diplomirao je povijest na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Autor je sci-fi romana “Chronology of the Future: A Short History of Man in Space” i raznih povijesnih radova. Suradnik mnogih udruga i javnih ustanova. Glavno polje interesa mu je stara i srednjevjekovna povijest.