Veliki broj pristiglih zahtjeva za kreditnu liniju „Poduzetnik Istarska županija 2020.“

Sredinom listopada 2020. godine aktivirana je nova i najizdašnija do sada kreditna linija u suradnji Istarske županije, gradova Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pazin, Pula, Poreč, Rovinj, Vodnjan i Umag, poslovnih banaka, HBOR-a te Istarske razvojne agencije. Ukupni kreditni potencijal linije iznosi 410 milijuna kuna, pri čemu Istarska županija i gradovi subvencioniraju kamatu s jedan posto iz županijskog i gradskih  proračuna.

 

Izrazito povoljna kamatna stopa koja se ove godine za nove investicije kreće u iznosu od 0,9 do 2 % te za trajna obrtna sredstva u iznosu od 1,3 do 2,4 % rezultirala je u dosadašnjem tijeku provedbe velikim brojem pristiglih kreditnih zahtjeva istarskih poduzetnika – njih ukupno 300, koji su do sada razmatrani na sjednicama Povjerenstva za dodjelu poduzetničkih kredita, održanih u suradnji Istarske razvojne agencije, Istarske županije, gradova te poslovnih banaka.

Zatraženo 95 milijuna kuna za nove investicije

Povjerenstvo za dodjelu poduzetničkih kredita utvrdilo je da je od otvaranja kreditne linije do sada zatraženo 175 milijuna kuna kredita, od čega se 95 milijuna kuna odnosi na ulaganje u nove investicije, dok je za trajna obrtna sredstva zatraženo 80 milijuna kuna.

Analizom djelatnosti podnositelja zahtjeva odnosno poduzetnika, ustanovljeno je da većina zahtjeva dolazi iz prerađivačke industrije – 21,45 %, zatim iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane – 20 %, njih 19,27 % dolazi iz djelatnosti trgovine na veliko i na malo, 12,36 % iz građevinskih djelatnosti, 11,64 % iz stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti. Iz djelatnosti prijevoza i skladištenja te iz uslužnih djelatnosti pristiglo je 7,64 % zahtjeva.

Obzirom na sjedište poduzetnika, najviše zahtjeva pristiglo je iz Pule (77), zatim iz Poreča (41), Rovinja (32), Labina (19), Pazina (18), Buzeta (11), Vodnjana (9), iz Buja i Novigrada po 8 zahtjeva te 6 zahtjeva iz Umaga. Ukupno 71 zahtjev pristigao je iz istarskih općina te je županijska kvota (40 milijuna kuna) predviđena za subvencioniranje kredita pristiglih s općinskih područja iskorištena.

Direktor IDA-e te ujedno predsjednik Povjerenstva za dodjelu poduzetničkih kredita dr.sc. Boris Sabatti ističe kako se obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju u cijeloj Hrvatskoj, očekivalo da će se veliki broj zahtjeva odnositi na kredite za trajna obrtna sredstva, međutim više od 52 % zatraženog iznosa odnosi se na nove investicije – ukupno 86 milijuna kuna, što je pokazatelj da istarski poduzetnici, unatoč „korona krizi“ nastavljaju s ulaganjima i razvijanjem poslovanja, a samim time i cjelokupnog gospodarstva u Istarskoj županiji.

– Kako je ovogodišnja, 17. kreditna linija najizdašnija do sada, s ukupnim kreditnim potencijalom od 410 milijuna kuna, poduzetnicima je još uvijek na raspolaganju preko 235 milijuna kuna, a kreditna linija će biti otvorena do iskorištenja predviđenog kreditnog potencijala stoga još jednom pozivam sve poduzetnike u Istarskoj županiji da iskoriste povoljne uvjete kreditiranja koje im nude Istarska županija i istarski gradovi u suradnji s poslovnim bankama, naglasio je direktor IDA-e Sabatti.

            Komentirajući veliki interes poduzetnika za novu kreditnu liniju, obnašatelj dužnosti župana Fabrizio Radin je podsjetio kako je i prijašnjih 16 kreditnih linija ostvarilo impresivne brojke.

– Zahvaljujući njima podržali smo 1.100 poduzetničkih projekata, te dodijelili 700 milijuna kreditnih sredstava. Vremena u kojima živimo definitivno nisu laka i na nama je da budemo odgovorni i racionalni te da pomognemo onima koje ova kriza najviše pogađa, a to su upravo naši mali i srednji poduzetnici, obrtnici te zadruge – kao najosjetljiviji segment gospodarstva, rekao je župan Radin. Osim kreditne linije, podsjetio je župan, u ovogodišnjem županijskom proračunu je osigurano i 2 milijuna kuna za dodjeljuje novčane potpore poduzetnicima.

Novitet ovogodišnje kreditne linije je i online predaja zahtjeva čime je znatno olakšan postupak predaje zahtjeva za poduzetničke kredite na web stranicama Istarske razvojne agencije.