Edukativno-zabavni serijal online predavanja povijesnih i putopisnih tema

Udruga Mutila – Medulin u partnerstvu s Udrugom Sakramenski i Udrugo Format nastavlja s završnim online povijesno-putopisnim predavanjima u sklopu projekta Eduzaab. Ovaj projekt, pod pokroviteljstvom Općine Medulin je edukativno-zabavnog karaktera, namijenjen svima, a uključuje seriju od 7 zanimljivih predavanja koja će slušatelju dočarati povijesni presjek, događaje i podjele koji su obilježili naš Istarski poluotok u mediteranskome imaginariju, s Istrom povezane, a udaljene krajeve.  

  

 

U petak  i subotu, 29. i 30. siječnja 2021, održat će se posljednja 2 izlaganja u seriji od 7 predavanja u sklopu projekta. Oba predavanja počinju u 18:00.

 

Petak 29.1. , David Orlović, mag.hist. upoznat će vas sa tajnama i zanimljivostima Konstantiopola, te kako je taj grad utjecao kroz povijest i na istarsko područje.

 

Subota 30.1. , Ian Tataj, mag.hist. će se dotaknuti povijesti samog Medulina i mikrolokacije poluotoka Kašteje i time uputiti na vrijednost tog lokaliteta i potrebu za daljnjim istraživanjima koja bi revitalizirala ovaj dio medulinskog zaljeva i zaokružila medulinsku šetnicu novim sadržajem.

 

Predavanje će se održavati preko alata BigBlueButton ulaskom na link https://demo.bigbluebutton.org/gl/edu-qgo-cim-pjv pet minuta prije početka predavanja. Potrebno je samo upisati ime i prezime pri ulasku, kliknuti na oznaku „Join“ i zatim isključiti opciju za vlastiti mikrofon. Sa predavačima možete komunicirati putem chat funkcije, za postavljanje pitanja, ili po njihovim uputama.

Program BigBlueButton podržava 60 minutni session, nakon kojeg je potrebno sačekati da host – predavač ponovno pokrene program, te se gosti mogu ponovno priključiti nakon nekoliko trenutaka. Nemojte se preplašiti da ste vi krivi, samo refreshajte stranicu, te ćete se moći ponovno pridružiti.

Predavanja traju oko sat vremena, uz mogućnost postavljanja pitanja na kraju.

 

 O predavačima:

 

David Orlović, mag. hist., rođen je 1987. godine u Puli. Diplomirao je povijest na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli i Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti. Trenutno radi kao nastavnik povijesti u Osnovnoj školi dr. Mate Demarina Medulin i Osnovnoj školi Monte Zaro Pula. Redovito objavljuje priloge u domaćim časopisima, uglavnom o temama iz međuratne povijesti Istre te sudjeluje na znanstvenim skupovima. Koautor je knjiga “Dani u Wagni” i “Turizam medulinske rivijere”. Sudjeluje u projektu interpretacije srednjovjekovne glazbe u sastavu Trobadorz.

 

Ian Tataj, mag hist., rođen 1990. Diplomirao je povijest na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Autor je sci-fi romana “Chronology of the Future: A Short History of Man in Space” i raznih povijesnih radova. Suradnik mnogih udruga i javnih ustanova. Glavno polje interesa mu je stara i srednjevjekovna povijest.