Potpisan Ugovor o gradnji Parka povijesti Banjole

 

Danas je u vijećnici Općine Medulin potpisan Ugovor o gradnji Parka povijesti u naselju Banjole, koji se financira iz projekta: HISTORIC –  Heritage for Innovative and Sustainable Tourist Regions in Italy and Croatia.

Ugovor su potpisali načelnik Općine Medulin, Goran Buić i  direktor   tvrtke  Vladimir Gortan d.o.o. Darvin Žufić.  

Vrijednost ugovora je 2.671.769,50 kn, rok izvođenja radova je 60 dana, a  Park će se  graditi i opremati po projektu Alter Lego Studio d.o.o. uz stručni nadzor tvrtke Primum Ing d.o.o.

Načelnik Goran Buić istaknuo je kako  će Park povijesti Banjole predstavljati  tzv. muzej/galeriju na otvorenom u kojem će se predstaviti kulturna, povijesna i prirodna baština cijele Općine Medulin, svih njezinih naselja.

Park se uređuje u Banjolama, na površini  u blizini Društvenog doma Banjole, ispred restorana Izletište.

Protezati će se na površini od okvirno 970 m2.

Cilj kreiranja parka je kreiranje dodatne turističke ponude za sve turiste i posjetitelje Općine Medulin te podizanje svijesti lokalnog stanovništva o potrebi očuvanja kulturnog naslijeđa kao i popularizacija kulturne baštine uz edukaciju lokalnog stanovništva, osobito djece i mladih o zavičajnoj baštini vlastite lokalne zajednice.

Prostor  parka urediti će se, u suradnji sa stručnom suradnicom na projektu Kristinom Džin,   kao šetnja kroz povijest Općine Medulin, a konceptualno uređenje parka bazira se na tzv. insulama (panoima) od kojih svaka predstavlja zasebnu  tematiku, a ukupno će ih u parku biti šest:

  • Četiri insule će predstavljati  četiri vremenska perioda (prapovijest, antiku, ranokršćanstvo i srednji vijek)
  • Jedna insula  prikazati će  podmorje sa arheološkim nalazima i brodolomima
  • Jedna insula će se urediti kao  mediteranski vrt s karakterističnim biljem

U parku će se nalaziti će i edukativna te urbana oprema (koševi, klupe, stalci za bicikle, rasvjeta, hortikultura, pergole za hlad itd.) te  dva montažna objekta: Info punk te multifunkcionalni montažni objekt za edukacije ili multimediju.

Park će u potpunosti biti prilagođen osobama  s invaliditetom te osobama sa slabijom pokretljivosti kao i slijepim i slabovidnim osoba na način da će sadržaj sadržavati Barilleovo pismo i/ili čak i zvučne interpretacije. Sva sadržaj biti će na stranim jezicima.

Darvin Žufić izrazio je zadovoljstvo što je u postupku javne nabave odabrana ponuda tvrtke Vladimir Gortan, te istaknuo da je tvrtka spremna u relativnom kratkom roku za izvođenje, dovršiti izgradnju.

Radovi će početi već idućeg tjedna, te bi Park trebao biti otvoren prije početka turističke sezone,  pružajući još jednu dodatnu ponudu mještanima i posjetiteljima Općine Medulin.