Udruživanje turističkih zajednica klastera Južne Istre (TZ Pula, TZ Vodnjan, TZ Medulin, TZ Fažana, TZ Ližnjan, TZ Marčana).

Turističke zajednice klastera južna Istra (TZ Pula, Vodnjan, Medulin, Fažana, Ližnjan i Marčana) nastavljaju zajedničku suradnju i u 2021. godini.  Već dugi niz godina navedene turističke zajednice provode kao klaster južne Istre niz zajedničkih projekata kao Hand made i gastro sajam, Jug na dva kotača, edukacije za iznajmljivače, zajedničku promociju destinacije i sl.

Sa novim Zakonom o turističkim zajednicama u cijeloj Hrvatskoj se želi potaknuti i dati veći naglasak na udruživanje turističkih zajednica, te se formirao Fond za udruživanje pri Hrvatskoj turističkoj zajednici. Shodno tome turističke zajednice klastera Južna Istra odlučile su još jače intenzivirati svoju suradnju i potpisale  su Sporazum o udruživanju  u cilju zajedničkog provođenja aktivnosti usmjerenih razvijanju turističkog proizvoda i promociji destinacije južne Istre. Za 2020. godinu pripremila su se dva projekta koja su se željela, shodno financijskim mogućnostima, implementirati u cijeloj destinaciji: brendirati destinaciju kao Pet friendly – prijatelj kućnih ljubimaca, te trasirati, označiti i promovirati trail staze u destinaciji.

Kako je 2020. godina bila označena korona virusom navedeno se nije realiziralo. Hrvatska turistička zajednica je krajem 2020. godine donijela uredbu kojom je svim udruženima podijelila sredstva sakupljena u Fond za udružene u 2020. godini, te nam je uplaćeno 178.335 kn.

S obzirom na dobivena sredstva klaster južne Istre odlučio je da će krenuti sa realizacijom projekta Pet friendly za koji će se izraditi vizualni identitet, te će se brendirati zainteresirani smještajni i ugostiteljski objekti. Također će se evidentirati sve dostupne usluge i sva dostupna infrastruktura u destinaciji za kućne ljubimce. Nakon sakupljenih svih informacija navedene će se plasirati na web stranice i društvene mreže svih turističkih zajednica klastera i pokrenuti će se promocija, na početku, prema bližim tržištima tj. prema onima koji će biti interesantni kao potencijalni gosti shodno cijeloj situaciji povezanoj sa korona virusom.

Također se nadamo da će uskoro izaći i poziv za dodjelu sredstava Fonda za udružene za 2021. godinu, te da ćemo sa dodatno dobivenim sredstvima moći uložiti ista i u infrastrukturu za kućne ljubimce.

Pozivamo sve zainteresirane smještajne objekte da se jave u svoje turističke zajednice klastera južne Istre i ispune upitnik kojim će definirati svoju usmjerenost ka kućnim ljubimcima. Također pozivamo i sve ugostiteljske objekte da se jave ukoliko primaju kućne ljubimce kako bismo ih mogli brendirati i navesti kao pet friendly objekte, ali i sve ostale subjekte koji pružaju usluge i proizvode za kućne ljubimce kako ne bismo nikog propustili.

Klaster južne Istre – turističke zajednice: Pula, Vodnjan, Medulin, Fažana, Marčana, Ližnjan