Istarska županija: odjel laboratorijske dijagnostike već godinu dana uspješno djeluje u novim prostorima

Prije malo više od godinu dana otvoren je novouređeni i suvremeno opremljen Odjel laboratorijske dijagnostike Opće bolnice Pula, a prva godina rada ostat će zapamćena po velikim izazovima uslijed pandemije COVID-19. Međutim, prema riječima voditeljice Odjela doc.dr.sc. Lorene Honović, iako postoji razlika u brojčanom izvršenju posla starog i novog Laboratorija, financijska realizacija je zadovoljavajuća upravo zahvaljujući novim tehnologijama i analizatorima koji su nabavljeni. Naime, izrađivane su nove i složenije laboratorijske pretrage, poput imunoloških krvnih pretraga.

 

– Tijekom 2020. zaprimljeno je 167.026 pacijenata kod kojih je učinjeno 1.388.574 laboratorijskih analiza čime je izvršenje bilo „samo“ 17 % manje u broju primljenih pacijenata te 14 % manje u broju izvršenih postupaka u odnosu na 2019. godinu. Ovo smanjenje izvršenja bilo je dominantno u vrijeme potpunog „lockdowna“ u proljeće 2020. godine, kada su sve zdravstvene ustanove bile zatvorene za sve usluge osim onih hitnih ili vezanih za COVID-19 zarazu, ističe Honović.

Tijekom 2020. godine Laboratorij je u svrhu smanjenja rizika širenja epidemije bio u obvezi smanjiti broj uzorkovanja u svojim prostorima te se značajnije aktivirala suradnja s obiteljskim liječnicima. Aktivnost sakupljanja uzoraka iz ordinacija obiteljske medicine nije, stoga, ukinuta, kao što nije ukinuta ni usluga slanja uzoraka u zdravstvene ustanove izvan Istarske županije, a sve kako bi se pacijentima omogućilo pravovremeno dobivanje potrebnih laboratorijskih usluga. Također, korištena su elektronička rješenja za dostavu nalaza kako liječnicima, tako i samim pacijentima, a sve kako bi se fluktuacija ljudi smanjila na najmanju moguću mjeru. Istovremeno se u Laboratoriju izvršila reorganizacija primanja pacijenata na način da su vremenski odvojene rizične skupine pacijenata. Kao i u svim prostorima Bolnice, uvedena je i obavezna trijaža pacijenata i praćenje njihovog broja u prostorima Laboratorija.

– Prva godina rada novog Laboratorija bila je izazovna zbog vanjskih čimbenika, ali je Odjel u potpunosti opravdao značaj svoje djelatnosti u Bolnici u dijagnostičko terapijskim postupcima za sve korisnike, bolničke i vanbolničke, zaključuje voditeljica.

Na značaj Laboratorija osvrnula se i ravnateljica OB Pula doc.dr.sc. Irena Hrstić, ističući da je obnovljeni Odjel laboratorijske dijagnostike s novom, suvremenom dijagnostičkom aparatom važan čimbenik rada Bolnice.

– Obnovljeni prostori humanizirali su rad zaposlenika Odjela laboratorijske dijagnostike, kao i proces uzorkovanja za korisnike usluga, dok je suvremena medicinska oprema omogućila proširenje opsega laboratorijske obrade, rekla je Hrstić koja puni zamah rada Laboratorija očekuje od 2021. godine na dalje.

            Prilikom same svečanosti otvaranja Odjela, održane koncem siječnja 2020. godine, obnašatelj dužnosti župana Fabrizio Radin istaknuo je da je izgradnja i opremanje nove Opće bolnice Pula nesumnjivo najznačajnija investicija istarskog zdravstva, koja će građanima, ali i svim djelatnicima donijeti brojne koristi.

– Kraj projekta izgradnje i opremanja naše Bolnice svakim je danom sve bliži, a na primjeru Laboratorija vidimo koliko nam je spomenuta investicija bila potrebna. Laboratorij već godinu dana uspješno radi, a svi dobro znamo da je riječ o značajnom elementu zdravstvenog sustava koji sudjeluje u svim fazama dijagnostike, liječenja i praćenja bolesti. I upravo zato je od izuzetne važnosti imati sve potrebne aparature i vrhunske stručnjake kako bi potencijalne bolesti na vrijeme otkrije te adekvatno liječile, smatra Radin.

 

Gradonačelnik Pule Boris Miletić je, također, izrazio zadovoljstvo jer Pula posljednjih godinu dana ima jedan od najsuvremenijih laboratorijsko-dijagnostičkih centara ujedno naglasivši da su pretrage, koje se u njemu mogu raditi, u samom vrhu svjetske laboratorijske dijagnostike.

 

– Raduje me što smo dobili suvremeni odjel koji potpuno prati sve zahtjeve koje postavlja suvremena laboratorijska dijagnostika. Istra je po mnogo čemu prva u Hrvatskoj, a izgradnjom i opremanjem nove bolnice i “zdravstveni standard u našoj regiji definitivno se diže na onu razinu koju Istra i naši građani zaslužuju, rekao je gradonačelnik Miletić.