Ferić: „Ćorićeva izjava o Kaštijunu uvreda je zdravom razumu i svim građanima i građankama, a IDS je HDZ-ov žetončić“

Danas su u prostorijama SDP-a u Puli Danijel Ferić, kandidat za župana i njegova zamjenica Antonella Degrassi, te članovi izbornog stožera Mauro Jurman i Goran Subotić održali konferenciju za novinare. Danijel Ferić osvrnuo se na sramotne izjave ministra Tomislava Ćorića o radu Kaštijuna, prilikom posjeta Puli i susretu s gradonačelnikom Miletićem i vršiteljem dužnosti župana Radinom.

Govor Danijela Ferića prenosimo u cijelosti.

Danijel Ferić – „Izjava ministra Ćorića ili tzv. (tć) ministar, da je ŽCGO Kaštijun ogledan primjer gospodarenja otpadom koji ostali moraju slijediti, na što su se u pozadini slatko nasmijali pulski gradonačelnik Miletić i župan Radin, uvreda je zdravom razumu, svim građanima i građankama Pule i onima u okolici Kaštijuna, ali i cijele Istre. Ćorić je to izjavio i nekim čudom ostao živ. Ali Ćorić je nakon toga krenuo put Zagreba, a Miletić i Radin su ostali ovdje, među građanima koje ne truju samo lažima, nego i među građanima koje truju upravo tim Kaštijunom. Kako je moguće da zbog toga već godinama nemaju grižnju savjesti i kako je moguće da nemaju ni trunke poštovanja prema svojim sugrađanima zaista ne znam, koliko god se trudio zaista to nikako ne mogu shvatiti, ali znam da Kaštijun može biti primjer samo kako se jedan projekt ne bi trebao voditi, dok je trojac Ćorić-Miletić-Radin eklatantan primjer političke trgovine. Da je kojim slučajem netko snimao njihov razgovor koji je prethodio ovom susretu, vjerujem da bismo imali slučaj sličan onomu aktualnom HDZ-ovca Tušeka.

Evo po čemu je vidljivo da je tome tako: Kaštijun je godinama izvor svađe i teških riječi na relaciji IDS – HDZ. Bivši odbjegli župan Flego je zbog Kaštijuna čak najavljivao tužbu protiv države. Svi lažni baloni su se u međuvremenu ispuhali, a IDS i HDZ već neko vrijeme ne skrivaju ljubav. IDS je u studenom bio jedina oporbena stranka koja u Saboru nije glasala upravo za opoziv ministra Ćorića kojeg prate brojne afere. IDS je u to vrijeme čak provodio i anketu o nadolazećim lokalnim izborima, a ono što ih je interesiralo je i trebaju li ubuduće bolje surađivati s HDZ-om. Kako god da su građani na to pitanje odgovorili, IDS je odlučio da će se ta suradnja dogoditi i da će od nje profititrati, pa je u zamjenu za ovakve sramotne izjave odlučio postati HDZ-ov žentončić, prihvatio je sve HDZ-ove amandmane u županijskoj skupštini, a niti jedan SDP-ov, pa je pitanje vremena kad ćemo pričati o IDS-ovom održavanju vladajuće većine u Saboru.

Što se Kaštijuna tiče, stvar je jasna: Građane nitko ništa nije pitao, oni ga tamo ne žele, ali su na njega svejedno potrošeni njihovi milijuni. Kaštijun je nametnut, štetan po zdravlje građana, onečišćuje okoliš, neefikasan je i netransparentan. Istra i Pula loše gospodare otpadom što potvrđuju poražavajući podaci od svega 12% za Pulu koji su najlošiji među svim gradovima u Istri.

Na ovo upozoravam već godina i zbog svega toga opetovano tražimo zatvaranje Kaštijuna, zabranu izgradnje sušione fekalnog mulja i hitnu uspostavu obećanog civilnog nadzora.“