U TIJEKU PRIPREME ZA VAĐENJE NOVOGRADNJE IZ MORA U PULSKOJ LUCI

 Tijekom jučer pokrenutog postupka podizanja novogradnje ribarskoga broda pomoću prijevozne lučke dizalice, puknula je čelik čelo podizna traka te je novogradnja ispala iz nosača, pri čemu je pramčani dio potopljen u moru, dok je krmeni dio ostao pričvršćen na dizalicu. Nažalost, tijekom noći novogradnja je u potpunosti ispala sa dizalice te je potopljena uz obalni zid pulske luke. U ovoj nesreći nema stradalih niti ozlijeđenih, a trenutno su u tijeku pripreme za vađenje novogradnje iz mora.

Službenici Lučke kapetanije Pula dojavu o nesreći u slobodnoj zoni luke Pula zaprimili su jučer, 8. veljače u 15.00h, od djelatnika tvrtke Avangard Shipyards d.d., angažirane na podizanju broda na obalu izgradnji broda te su odmah izašli na poziciju nesreće. O događaju su iz LK Pula obavijestili Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) i resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te su na poziciju pozvane interventne službe.

Odmah po dolasku na poziciju službenici pulske Kapetanije utvrdili su kako nema stradalih i ozlijeđenih i organizirali su postavljanje plutajućih brana u moru, u cilju sprječavanja eventualnog onečišćenja mora i morskog okoliša, koje se za sada nije dogodilo, s obzirom da se u spremnicima novogradnje, u trenutku nesreće, nalazilo oko dvije tone pogonskoga goriva tip diesel i oko dvije tone hidrauličnog ulja.

Očevidom o uzrocima nesreće utvrđeno je kako se nesreća dogodila u jučer u 13:20, a informacija je zaprimljena oko 15.00h, prilikom operacije dizanja i prijevoza novogradnje „Gradnja 110“ sa pokretnom dizalicom, u vlasništvu tvrtke Tehnomont – brodogradilište d.o.o., kada je došlo do pucanja čelik čela podiznih traka i pada pramčanoga dijela u more. Točan uzrok kvara lučke opreme još nije utvrđen, a uz puknutu podiznu traku utvrđeno je i jedno puknuto „čelik čelo“ dizalice, koje trenutno visi sa dizalice.

Na poziciju nesreće jučer i tijekom današnjeg dana pristigli su predstavnici vlasnika broda, predstavnici brodograditeljske tvrtke i vlasnika podizne dizalice, kako bi sa lučkim vlastima i Lučkom kapetanijom Pula dogovorili način vađenja novogradnje iz mora. Naime, djelatnici tvrtke Avangard Shipyards d.d. javili su jutros u LK Pula da je novogradnja u 06.10h u potpunosti ispala sa nosača prijevozne dizalice te je desnim bokom potopljena u moru, uz sami obalni rub.

Službenici LK Pula danas, u 09.30h, lučkim vlastima su naložili premještaj pontona tijekom trajanja plime, kako ne bi došlo do većeg oštećenja potonulog broda, dok su na poziciji potonuća angažirani djelatnici tvrtke specijalizirane za komercijalno sprječavanje i uklanjanje onečišćenja mora, koji su postavili dodatne samo-upijajuće brane, oko pozicije potopljene novogradnje.

Službenici Lučke kapetanije Pula obavili su inspekcijski nadzor nad pontonom i lukom, dok su ostale istražne radnje u tijeku, kao i intenzivni razgovori sa odgovornim poslovnim subjektima, u cilju iznalaska optimalnog načina vađenja potonule novogradnje.