Poziv na dva radna događaja na placi u Medulinu

Poziv na dva radna događaja na placi u Medulinu

pozivamo Vas na dva radna događaja, povezana s ladonjom na medulinskoj placi – „Najstarijom Medulinkom“ u natjecanju za „Europsko stablo 2021. godine“.

Prvi će se održati sutra, srijeda, 17. 02. 2021., kada će od jutarnjih sati (9.00 do cca 13.00 sati) stručna ekipa sa Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu, na čelu s profesorom Vinkom Paulićem provesti analizu zdravstvenog stanja i statike stabla ladonje sigurnim i neizvazivnim metodama rezistografiranja i zvučnog tomografiranja.

Navedeno istraživanje je nagrada koju je naša ladonja osvojila pobijedivši na nacionalnom natjecanju za Hrvatsko stablo 2020. godine.

Nakon istraživanja (cca 13.30), tim profesora Paulića uputit će se u Dječji vrtić Medulin gdje će sa dvije skupine mališana provesti edukativne radionice na temu ladonje i značaja stabala za život ljudi i planeta Zemlje.

Drugi radni događaj biti će u četvrtak, 18. 02. 2021., kada će od 10.00 do 12.00 sati, stručni tim sa Hrvatskog šumarskog instituta uzeti plemke sa stabla ladonje na medulinskoj placi, u sklopu već započete suradnje na projektu kloniranja ovog stabla.

Drugi je to korak navedenog jednogodišnjeg projekta, na koncu kojega će, početkom iduće godine, Općina Medulin dobiti veći broj mladih ladonja, genski identičnih „Najstarijoj Medulinki – ladonji s place“.

S veseljem Vas očekujemo, unaprijed zahvaljujemo na dolasku i srdačno pozdravljamo,