Priopćenje za medije o provedenom istraživanju zdravstvenog stanja i statike ladonje na medulinskoj placi te projektu njenog kloniranja

Za nama su dva intenzivna dana posvećena „Najstarijoj Medulinki“, ladonji na medulinskoj placi. Prošle je srijede 17. veljače, stručna ekipa sa Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu, na čelu s profesorom Vinkom Paulićem provela analizu zdravstvenog stanja i statike stabla ladonje sigurnim i neizvazivnim metodama rezistografiranja i zvučnog tomografiranja. Taj je „sistematski pregled“ naša ladonja osvojila pobijedivši na nacionalnom natjecanju za Hrvatsko stablo 2020. godine. Od jutra su se profesor Paulić i suradnici posvetili svojemu zadatku, vizualnim pregledom te korištenjem instrumenata, arborikulturnih dijagnostičkih uređaja, koji daju uvid u unutrašnjost stabla i stanje ispod njegove kore. Preliminarni rezultati ugodno su iznenadili znanstvenike jer pozitivno govore o stanju ladonje. Profesor Paulić naglasio je da je žilište stabla potpuno zdravo što je jako dobar pokazatelj, dodao je da je ladonja uredno održavana, te obzirom na godine, poziciju na kojoj se nalazi i uvjete u kojima raste, u sveukupnom dobrom zdravstvenom stanju. Po dovršenoj dijagnostiti na terenu, provest će analizu i sastaviti izvješće kojim će Općini Medulin predstaviti svoje nalaze te dati konkretne prijedloge i preporuke za pomoć u daljnjem razvoju i suživotu ladonje s okolinom u kojoj se nalazi.

 

U popodnevnim satima tim profesora Paulića uputio se u Dječji vrtić Medulin gdje je s dvije skupine mališana proveo edukativne radionice na temu ladonje i značaja stabala za život ljudi i planeta Zemlje. Pokaznim penjanjem na stablo ladonje u dvorištu vrtića i informacijama kako se svakom stablu može pomoći kroz predstavljanje edukativne slikovnice i plakata gosti sa Fakulteta šumarstva najmlađim su mještanima neposredno približili ovu tematiku, iznimno značajnu za život i budućnost.

 

Idućeg dana, u četvrtak 18. veljače, Medulin su posjetili eksperti sa Hrvatskog šumarskog instituta iz Jastrebarskog, pod vodstvom dr.sc. Mladena Ivankovića, predstojnika Zavoda za genetiku, oplemenjivanje šumskog drveća i sjemenarstvo pri Institutu. U sklopu već započete suradnje s Općinom Medulin, uzeli su plemke sa stabla ladonje na medulinskoj placi, što predstavlja drugi korak jednogodišnjeg projekta kloniranja ovog za zajednicu i centar Medulina značajnog stabla. Aktivnosti koje slijede, cijepljenje prethodno nabavljenih sadnica, te brigu za iste u staklenicima, cijelu će ovu godinu provoditi djelatnici Instituta. O napretku stabala, „mladih starica“ koje su genski identične „Najstarijoj Medulinki“ – ladonji s place, kroz naredni period će s Instituta izvješćivati putem foto i video materijala, kako bi u Općini Medulin mogli pratiti razvoj kloniranih ladonjica prije nego, na koncu projekta, iste stignu u općinu Medulin. Tijekom njihova radnog posjeta Medulinu, obišli su ih mališani iz Dječjeg vrtića Medulin kojima su stručnjaci sa Šumarskog instituta uživo i konkretno približili pojmove gena, genetike, pojasnili što znači kloniranje te dali odgovor na pitanja cijepe li se stabla u bolnici i boli li ih to. Žustre rasprave i pronicljiva pitanja najmlađih mještana daju nam za pravo vjerovati da će upravo oni, kada za to dođe vrijeme, biti još bolji i jači čuvari stoljetnih stabala koja nas okružuju i spajaju kao što to čini upravo ladonja na medulinskoj placi.

 

Razmišljajući o tomu da će mlade klonove „Najstarije Medulinke“ baš ova djeca moći zasaditi na području općine Medulin, svjesni smo da se priča o ovomu stablu razvija u pravom smjeru i da činimo nešto dobro!

Jer… “Ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije ništa uradio… i shvatiće kad-tad, da ne zna šta je hlad”.

 

A kako se približavamo posljednjem tjednu veljače i natjecanja za „Europsko stablo 2021. godine“, podsjećamo na sam postupak glasanja putem Internet stranice www.treeoftheyear.org, gdje je do ponoći 28. veljače moguće dati svoj glas, za dva stabla favorita, sa svake e-mail adrese. U razdoblju od 22. do 28. veljače 2021. godine rezultati glasovanja bit će tajni, a proglašenje pobjednika biti će tijekom on-line svečanosti 17. ožujka 2021. godine, u sklopu međunarodne konferencije Planting for the Future u Bruxellesu.

 

Na podršci svih lokalnih i nacionalnih medija čija je uloga u promociji i davanju vidljivosti cijelom projektu presudna, posebno i veliko hvala!