Rasprava o koncesijskim odobrenjima za gospodarske djelatnosti na području Nacionalnog parka Brijuni

Stupanje na snagu Pravilnika o koncesijskim odobrenjima na zaštićenom području u 2021. godini bila je tema sastanka održanog jučer u HGK – Županijskoj komori Pula. Navedenim Pravilnikom propisuju se oblici gospodarskog korištenja prirodnih dobara i/ili obavljanja drugih dopuštenih djelatnosti na zaštićenom području za koje se može dati koncesijsko odobrenje, način izdavanja takvog odobrenja kao i način utvrđivanja novčane naknade za koncesijsko odobrenje.

U cilju upoznavanja s odredbama Pravilnika te dijaloga o uvjetima naplate za obavljanje gospodarske djelatnosti na području Nacionalnog parka Brijuni na sastanku su sudjelovali predstavnici brodara – članica HGK i HOK-a i brodarskih udruga. Uz načelnika Sektora za zaštićena područja i ocjenu prihvatljivosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Josipa Hrena, sudjelovali su  glavna lučka kapetanica Lučke kapetanije Pula Dolores Brenko – Škerjanc, ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Brijuni“ Marno Milotić, predsjednica HGK-Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić, predsjednik HOK – Obrtničke komore Istarske županije Robert Momić te tajnik Obrtničke komore Istarske županije Eros Sorić.

Imajući u vidu pokazatelje poslovanja u prošloj godini, u uvjetima pripreme za ovogodišnju turističku predsezonu i sezonu, od kojih dionici u turizmu i povezanim djelatnostima očekuju ostvarenje turističkog prometa, bitno je da se stvore uvjeti za poslovanje, posebno vodeći računa o smanjivanju troškova koji nisu nužni, istaknuto je na sastanku.

Vezano za cijenu koncesijskog odobrenja u 2020. godini, istaknuto je kako je Upravno vijeće Javne ustanove „Nacionalni park Brijuni“ u svibnju 2020., donijelo odluku o njenom umanjenju za 50 posto, uvažavajući izvanredne okolnosti uvjetovane epidemijom Covid-19. Također, krajem godine objavljen je i javni poziv radi podnošenja zahtjeva za smanjenje naknade s dokazima o smanjenju prihoda, radi razmatranja opravdanosti dodatnog smanjenja koncesijske naknade.

Dogovoreno je održavanje daljnjih sastanaka u koje će biti uključeni brodari i turističke agencije, a sve u cilju stvaranja održivih uvjeta za odvijanje ovogodišnje turističke sezone i ponude izleta vezano za Nacionalni park Brijuni.

Zajednički je cilj zaštititi područje Nacionalnog parka Brijuni i valorizirati atrakcije koje nudi, uz adekvatno kreirane programe izleta i cijene koje mogu podnijeti svi dionici u lancu ponude takvih atraktivnih izleta, a posebno vodeći računa o troškovima poslovanja u uvjetima pandemije, zaključeno je na sastanku.