Sveta Srca: Stručna vodstva izložbom “Yakishime: metamorfoza zemlje”

Od dana 13.2.2021. u Muzejsko – galerijskom prostoru Svetih Srca otvorena je izložba Yakishime – Earth Metamorphosis / Metamorfoza zemlje, koja je realizirana u suradnji s Veleposlanstvom Japana u Republici Hrvatskoj i Japanskom Fondacijom.
Izložba Yakishime: Earth Metamorphosis (Yakishime: Metamorfoza zemlje), kustosice Iwai Mieko iz Panasonic Shiodome Muzeja, prikazuje tehniku izrade keramičkog posuđa – yakishime – koja podrazumijeva zagrijavanje neglazirane gline na jakoj vatri i visokim temperaturama. Kao jedna od osnovnih tehnika proizvodnje keramike, yakishime se razvila u različitim smjerovima. Cilj izložbe je prikazati dio japanske kulture kroz yakishime tehniku, počevši od najranijih primjera, koji datiraju u 4. i 5. st., do danas.
Posjetioci će imati priliku vidjeti praktičnu yakishime keramiku koja uključuje pribor za ceremoniju čaja i pribor za jelo te umjetničke predmete suvremenih umjetnika.
U svojim nastojanjima da i gostujuće izložbe budu pristupačne svima, Arheološki muzej Istre pruža mogućnost vođenih posjeta izložbi za školske i vrtićke skupine, kao i javna vodstva za građanstvo svake subote u 12 sati.
Pozivamo vas da posjetite izložbu te iskoristite ovu rijetku priliku uvida u dugogodišnju tradiciju izrade i uporabe keramike u japanskoj kulturi te rituale koji se vezuju uz nju, a govore nam o japanskim običajima i kulturi.
Veselimo se vašem dolasku!
ŠKOLE I VRTIĆI: Zbog poštivanja epidemioloških mjera, posjet izložbi moguć je s jednom skupinom / razredom istovremeno.
JAVNA VODSTVA: Zbog ograničenog broja posjetitelja koji uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera smiju istovremeno boraviti u Muzejsko – galerijskom prostoru, potrebna je prethodna najava.
U galerijskom prostoru je obavezno nošenje zaštitnih maski (osim za vrtićke skupine). Za sva vodstva potrebna je prethodna najava.
Tina Širec Džodan, Edukacijski odjel Arheološkog muzeja Istre
Mail: tina.sirec.dzodan@ami-pu.hr ili sirectina@gmail.com
Tel. 0989101280
Za posjetitelje će Izložba biti otvorena od subote, 13. veljače 2021. do 18. travnja 2021., svakim danom od 11:00 do 18:00 sati.