Od ponedjeljka započinje podjela stabala građanima za sadnju u sklopu akcije “Zasadi stablo, ne budi panj!”

U sklopu tjedna kolektivne sadnje stabala – „Zasadi stablo, ne budi panj!“- koja započinje 1. ožujka 2021. godine, Grad Pula je osigurao 182 stabla voćki za svoje sugrađane.

Građani koji su putem e-maila upućenog Udruzi za zaštitu okoliša (istarska@zasadistablonebudipanj.hr) iskazali interes za sadnju predmetnih stabala u sklopu svojih okućnica i privatnih vrtova, te su obuhvaćeni popisom koji nam je  dostavljen od strane iste Udruge,  stabla mogu preuzeti od ponedjeljka 1. ožujka do petka 5. ožujka 2021. godine u gospodarskom dvorištu Hercuanee u Valmadama u vremenu od 13.30 do 14.30 sati, odnosno u srijedu (3. ožujka) u vremenu od 15.00 do 17.00 sati.

U sklopu ove akcije Grad Pula građanima dijeli trogodišnje voćke i to 50  stabala maslina, 50 stabala smokvi, 20 stabala nara, 30 stabala cijepljenog lješnjaka te 32 stabla dvogodišnjeg pitomog kestena.

Pozivaju se građani da se kod preuzimanja stabla pridržavaju svih epidemioloških mjera zaštite.

Osim podjele stabala građanima za sadnju u sklopu svojih okućnica i privatnih vrtova, Grad Pula će tijekom sljedećeg tjedna saditi i na javnim zelenim površinama što će dodatno doprinijeti povećanju zelenog fonda grada te zaštiti i očuvanju okoliša, što je uvijek u prioritetima Grada Pule.

Razvijanje svijesti o važnosti zelenila u odnosu na sveukupnu kvalitetu života, ostvarivanju ciljeva zaštite okoliša i održivog razvitka te smanjenju onečišćenja okoliša misao je vodilja tijekom provedbe raznih aktivnosti posebno u radu s mladima i udrugama u kojem smislu je  iznimno značajna predmetna kolektivna sadnja stabala.

Obzirom da je grad “živo tkivo” i svakodnevno se razvija, nove javne zelene površine formiraju se prilikom realizacije gradskih projekata izgradnje i održavanja i kao takve postaju sastavni dio redovnog održavanja. Samo u posljednjih desetak godina na području Pule posađeno je više tisuća stabala, grmova i trajnica, čime se značajno smanjila emisija CO2.