Održana 34. sjednica Skupštine Istarske županije

  1. sjednica Skupštine Istarske županije, održana je danas u Hotelu park Plaza Histria, u Puli, s dnevnim redom od 23 točaka, a kojom je predsjedavao predsjednik Skupštine Valter Drandić. Kao i prethodnih puta, na samome početku prisutnima su se obratili načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović, koji su se osvrnuli na aktualnu situaciju s pandemijom COVID-19. Prema njihovim riječima, trenutno stanje na području Istarske županije je stabilno, a tijekom zadnja dva i pol mjeseca bilježi se smanjenje incidencije novozaraženih. Odluka o postupnom popuštanju mjera, smatraju, pokazala se ispravnom, međutim građani se i dalje trebaju ponašati odgovorno, kako bi se pozitivna epidemiološka situacija održala.

Što se tiče cijepljena, dr. Stojanović je izvijestio kako je u Istri do sada cijepljeno 8800 osoba, od kojih je njih 2600 primilo i drugu dozu. Načelnik Kozlevac se ujedno zahvalio istarskom županu, načelnicima i gradonačelnicima na pomoći i financijskoj podršci tijekom proteklih godinu dana.

Na dnevnome redu našle su se i informacije o poslovanju  Opće bolnice Pula i aktivnostima projekta izgradnje nove bolnice, te poslovanju Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj o čemu su govorili ravnateljica dr. Irena Hrstić, odnosno ravnatelj dr. Marinko Rade. Ravnatelj rovinjske Bolnice osvrnuo se na dosadašnji rad ustanove, na čijem je čelu od 2014. godine, ali i na nadolazeće dvogodišnje razdoblje.

– Reorganizacija rada Specijalne bolnice za ortopediju pozicionirala je ustanovu među jedine tri bolnice u Republici Hrvatskoj, koje pokazuju pozitivno financijsko poslovanje uz samostalno pokrivanje svih troškova tijekom više od 5 uzastopnih godina. Županijska Bolnica je brzorastuća ustanova nacionalnog značaja, čiji je posljednji i najznačajniji iskorak razvoja izgradnja i opremanje dječjih odjela, za što je potrebno osigurati 13,4 milijuna kuna (plus PDV), kazao je ravnatelj, koji je dobio podršku Skupštine za projekt dječjih odjela.   

Nadalje, Skupština je jednoglasno podržala i Prijedlog Zaključka o prihvaćanju Sporazuma o davanju kapitalne pomoći za otplatu kredita za dogradnju i rekonstrukciju Doma za starije osobe Buzet. Za realizaciju kapitalnog projekta procijenjene vrijednosti 24.976.639,37 kuna planirano je dugoročno zaduženje Doma za starije osobe Buzet u iznosu 11.300.000,00 kuna, s rokom povrata kredita od 15 godina. Ukupna procijenjena vrijednost otplatne rate iznosi 13.334.000,01 kuna. Sporazumom se Istarska županija obvezuje dati kapitalnu pomoć Gradu Buzetu za financiranje 50% otplate kredita, za troškove investicijskog ulaganja u dogradnju i rekonstrukciju Doma za starije osobe Buzet.

– Trenutno raspoloživi smještajni kapaciteti u domovima za starije osobe u Istarskoj županiji ne pokrivaju potrebe osoba treće životne dobi, no nadogradnjom Doma u Buzetu, Doma A. Štiglić u Puli, kao i izgradnjom domova u Pazinu i Labinu, u čijim realizacijama sudjeluje i Istarska županija, navedeno će se promijeniti. Uz ulaganja u domove za starije, Istarska županija ulaže značajna sredstva i u usluge izvaninstitucionalne skrbi za starije, pomoć u kući i dnevne boravke, koji omogućuju starijim osobama da ostanu u svojim kućama što je dulje moguće, naglasila je zamjenica župana Sandra Ćakić Kuhar

 Napomenimo i kako je Skupština prihvatila Prijedlog Rješenja o imenovanju dr.sc. Ivone Orlić za ravnateljicu Etnografskog muzeja Istre – Museo etnografico dell’Istria.