Boris Miletić: nacionalne manjine u Puli svojim kulturnim, vjerskim i nacionalnim identitetom oplemenjuju sredinu u kojoj žive

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije obilježilo je danas, 1. ožujka 2021. godine Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Prijemu, koji se održao u njihovim prostorima u Zagrebačkoj 14 u Puli, u ime Grada Pule odazvao se gradonačelnik Boris Miletić i njegova zamjenica Elena Puh Belci.

„Pula s Bosnom i Hercegovinom ima brojne sličnosti jer je i ovdje bilo puno različitih vladara kroz povijest. Grad se u zadnjih 200 godina mijenjao, puno je ljudi došlo u Pulu, neki su otišli, ali grad je tu. Posebno mi je drago što Grad Pula njeguje bratimljenje s gradom Sarajevom jer nas vežu iste vrijednosti kao što je otvorenost, tolerancija, multikulturalnost i to svi skupa moramo čuvati. Želim vam se zahvaliti na cjelokupnom radu i doprinosu da naša Pula i Istra danas jesu najrazvijenija regija u Hrvatskoj i prepoznata regija po temeljnim ljudskim vrijednostima. I zato je poziv s ovoga mjesta da te vrijednosti nastavimo čuvati i njegovati jer na to doista svi skupa možemo biti ponosni“, rekao je gradonačelnik Boris Miletić koji je pripadnicima bošnjačke nacionalne manjine ujedno čestitao Dan nezavisnosti BiH.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije Muhamed Muratagić u prigodnom obraćanju okupljenima zahvalio se Republici Hrvatskoj i Istarskoj županiji, kako je kazao: „našim istinskim prijateljima koji su za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini pomagali, primili i zbrinuli najveći dio izbjeglih i prognanih iz BiH“. Ujedno je građanima Labina čestitao 100.-u obljetnicu Labinske republike.

Predstavnici Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije tom su prigodom profesorici Emini Kahrimanović uručili školski pribor za učenike bosanskog jezika, nakon čega su na Mornaričkom groblju položili cvijeće poginulima u 1. svjetskom ratu.

Nakon provedenih izbora u lipnju 2019. godine u Gradu Puli konstituirano je osam vijeća nacionalnih manjina i to albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske, romske, slovenske, srpske i talijanske manjine i predstavnica mađarske nacionalne manjine. Nastavak je to iznimno kvalitetne suradnje Grada i nacionalnih manjina na području promicanja prava nacionalnih manjina.