Crvena straža – pismo Ivanu Pippanu Istra Inspirita za 100.obljetnicu Labinske republike

Dan 02. ožujak 1921. godine zauvijek će ostati jedan od najvažnijih za povijest Labina, Labinštine i Istre zbog organiziranog štrajka rudara iz kojeg je pokrenuta prva antifašistička pobuna, nazvana Labinska republika. Od tada prošlo je točno 100 godina, a 02.03.2021. započelo je 37 dana programskih aktivnosti. Istra Inspirit bio je dio i ovog, nikad zaboravljanog, povijesnog događaja kroz jaku audiovizualnu izvedbu Crvena straža – pismo Ivanu Pippanu održanu 02.03.2021. godine u Labinu.

Doživljajni, audio performans poruka je koja je poslana kroz vrijeme, 100 godina unazad, adresirana na Giovannija Ivana Pippana dok je pošiljatelj bez imena jer on može biti svatko tko shvaća težinu i tragediju vremena u kojem su Pippan i njegovi rudari živjeli. Izvedba je bila namijenjena svima onima koji žele i mogu biti dio ove priče, priče koja je tamna, teška, ponekad i nesretna, ali prepuna emocija ponosa i zajedništva. Nakon uspješno održane izvedbe svečano se upalila rasvjeta na obnovljenom labinskom šohtu – simbolu industrijske baštine i kovarske prošlosti Labina.

Za scenarij bio je zadužen Matija Ljuba, izvedbu je interpretirao i izveo glumac Valter Roša, priče i materijale ustupio je Mladen Bajramović dok su svi zvukovi autentično kreirani od strane dvojca iz studija Level 52 – Sanela Isanović i Biance Dagostin uz neizostavnu tehničku podršku Vedrasa.

Ovim putem, zahvaljujemo Gradu Labinu na ostvarenoj suradnji te zajedničkom oživljavanju ovog značajnog povijesnog trenutka, kako za Labin, tako i za Istru i Europu koji je zauvijek ostavio pečat u povijesti.

I zato, 100XSRETNO!

S obzirom na trenutnu situaciju uzrokovanu pandemijom bolesti Covid-19, doživljajni performans bio je realiziran uz poštivanje svih epidemioloških mjera kako od strane organizatora i izvođača, tako i prisutnik uzvanika, dok su svi zainteresirani posjetitelji događaj mogli pratiti putem „prozora u prošlost“, točnije online.

Istra Inspirit je projekt kulturno doživljajnog turizma koji se provodi unutar Istarske razvojne turističke agencije – IRTA d.o.o. uz podršku Upravnog odjela za turizam Istarske županije.