POKRENUTA KAMPANJA „NEMA OPRAVDANJA“

 

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Istarske županije, u suradnji sa Sigurnom kućom Istra i Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva pokrenulo je kampanju „Nema opravdanje“, čiji je cilj borba protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Kampanju su na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, predstavile zamjenica istarskog župana i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar, koordinatorica Sigurne kuće Istra Jadranka Černjul i autorica zbirke Ljiljana Rotar. 

 

Kampanjom se želi, kazala je predsjednica Povjerenstva, još jednom ukazati na problem nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, a koje je sve češće prisutno kod mlađe generacije.

 

– Ovo ćemo ponavljati dok god u društvu bude obiteljskog nasilja: nasilje nad ženama i nasilje u obitelji je ozbiljno kršenje ljudskih prava i težak oblik diskriminacije i nije privatna stvar žrtve. Ono je posebno neprihvatljivo jer se događa među bliskim osobama, unutar obitelji koja bi trebala biti najsigurnije mjesto za svoje članove. Posebno nas zabrinjava trend nasilnih ponašanja u mladenačkim vezama, što je nažalost sve učestalije diljem svijeta. Zato ovom kampanjom posebno želimo doprijeti do mladih i osvijestiti nasilničko ponašanje u mladenačkim vezama, istaknula je Ćakić Kuhar.

 

Kampanja je osmišljena kao humanitarna akcija u kojoj se prikupljaju financijska sredstva za jednokratne pomoći djevojkama, ženama, majkama koje su skupile hrabrost i prijavile nasilnika te potražile utočište i zaštitu u Sigurnoj kući Istra. Kao znak pažnje za solidarno uključivanje u humanitarnu akciju „Nema opravdanja“ donatori na poklon dobivaju zbirku pjesama „Voljeti, hoću li opet moći?“ autorice Ljiljane Rotar.

 

Kampanja nosi poruku nade, poruku da je izlaz iz situacije moguć, da postoji Sigurna kuća Istra ili policija kojoj se žena u takvom trenutku može obratiti, prevladati teške trenutke i ponovno početi živjeti na zdravim osnovama.

 

– Pozivam zato naše sugrađanke i sugrađane da podrže ovu akciju, kako bi zajedničkim snagama kao društvo doprinijeli osnaživanju djevojaka, žena i majki, kao i svih žrtava obiteljskog nasilja. Time im želimo pružiti podršku i potaknuti ih na hrabrost kako započeli novi život, život bez nasilja i život bez straha. Ujedno vas pozivam da svi zajedno gradimo svijet bez nasilja i da jasno kažemo kako za nasilje treba postojati nulta tolerancija, poručila je predsjednica Povjerenstva i zamjenica župana.

 

Koordinatorica Sigurne kuće Istra izrazila je zadovoljstvo što se kampanja i zbirka promoviraju uoči Međunarodnog dana žena.

 

– Već 15 godina Sigurna kuća Istra djeluje na području Istarske županije, imamo 2 skloništa i 2 savjetovališta. Sretni smo što potrebitim ženama i djevojkama koje su žrtve obiteljskog nasilja možemo pomoći, usmjeriti i educirati da životu nasilnoj vezi nije dobar za njih, a ni za njihovu djecu. U trenutku kada nam se žena obrati i dođe u naše sklonište, ona ima sve besplatno, odnosno smještaj, hranu, odjeću i obuću. Međutim, u trenutku kada ženu pripremimo za odlazak iz sigurne kuće, ona se susreće s problemima stanovanja, pronalaska posla te joj mi dalje, neke vrijeme, pomažemo financijski, pravno i

psiho-sociološki. Tako da će nam ova sredstva od prodaje zbirke jako puno značiti i njima ćemo pomoći ženama u plaćanju režija, stanovanja i drugih troškova, istaknula je Černjul.

 

 

Autorica Ljiljana Rotar, inače pedagoginja u Medicinskoj školi Pula, se osvrnula na samu zbirku, koja je kako je rekla, nastajala godinama. Radi se o autoričinom intimnom dnevniku u kojem je, kada je bila sama, pisala o onome što ju je mučilo i što je proživljavala.

 

– Mi bi jako voljeli da imamo čarobni štapić i da nasilje nestane, ali ono neće nestati, ono je dio nas i naše genetike. Ono što mi možemo učiniti je da emancipiramo i naše muškarce, braću, muževe i sinove da svatko ima pravo na jedan sretan, miran i normalan život, rekla je Rotar.

 

            Kantautorica Elis Lovrić je potom pročitala nekoliko radova iz zbirke „Voljeti, hoću li opet moći?“ i otpjevala pjesmu „Sejna“.

 

Uplata priloga vrši se na sljedeći račun: IBAN: HR7324840081502023083 RBA

(svrha uplate: Za humanitarnu akciju „NEMA OPRAVDANJA“)