Gortanova uvala – danas u 13 sati prva izložba projekta solidarnosti

Ove nedjelje, 21. ožujka 2021. godine s početkom u 13 sati u Gortanovoj uvali na pulskom Lungomare, Klub mladih volontera Udruge ZUM i Volonterskog centra Istra organizira izložbu fotografija o onečišćenim plažama Pule i okolice. Izložba se održava u okviru projekta Europskih snaga solidarnosti ‘’Za održivu budućnost’’ kojeg provodi Udruga ZUM uz podršku Volonterskog centra Istra sa ciljem osvještavanja i rješavanja problema onečišćenog okoliša i plaža aktivnostima koje doprinose senzibiliziranju javnosti o ekološkim problemima i smanjenju otpada.

Klub mladih volontera djeluje od 2017. godine s ciljem okupljanja mladih volontera te onih koji to tek žele postati u razmjeni mišljenja, iskustva i ideja, organizacije zajedničkih volonterskih inicijativa te stjecanja novih prijateljstava. Klub je zamišljen kao mjesto susreta i podrške svim mladima u dobi do 15 do 30 godina koji se žele uključiti i aktivno doprinijeti boljoj povezanosti lokalne zajednice i prepoznavanju njezinih potencijala.

Klub mladih volontera u prosjeku jednom godišnje organizira velike volonterske akcije čišćenja okoliša u lokalnoj zajednici u koje su se uključivali i ostali građani. Međutim, uočeno je kako usprkos brojnim takvim provedenim akcijama, očišćena se mjesta iznova onečišćuju. Stoga su mladi odlučili da u okviru projekta solidarnosti,  kroz različite aktivnosti osvješćivanja i educiranja građana ukažu na gorući problem onečišćenja okoliša te dugoročnih posljedica takvog djelovanja na okoliš s naglaskom na onečišćenja vode i mora. Procjenjuje se da oko 80% morskog otpada dolazi iz kopnenih izvora i aktivnosti, 25% otpada koji dolazi s kopna nastaje zbog loše upravljanih sustava gospodarenja otpadom a čak 75% čini neskupljeni i odbačeni otpad s naglaskom na plastične predmete.

Na izložbi će biti predstavljene fotografije koje su članovi Kluba mladih volontera fotografirali na brojnim šetnjama našim plažama uz izlaganje pojedinih plastičnih predmeta koje su skupili na istima. Na izložbi će biti prisutni članovi Kluba koji će posjetitelje i prolaznike informirati o  važnosti održivog razvoja i mogućnostima smanjenja otpada. Aktivnost izložbe financirana je iz sredstava Europske unije u okviru programa Europskih snaga solidarnosti.