Marija Patljak Bilić dobitnica nagrade VAM

U Kaštelu Bembu u Balama uz pridržavanje svih epidemioloških mjera održan je prijam dobitnice nagrade VAM – Marije Patljak Bilić iz Golaša koja je nagradu dobila prošle subote u Zagrebu u sjedištu Udruge SVE Za NJU.
 
Općinski načelnik Edi Pastrovicchio pozdravio je uzvanike, zahvalio se Mariji i izrazio zadovoljstvo da je nominacija Općine Bale prihvaćena. Naime, kako je rekla Ljiljana Vukota, ovo je prvi prijedlog za nagradu VAM -Vesna Andrijević Matovac kojeg je uputila jedna lokalna samouprava, a nagrada se dodjeljuje već deset godina.
 
-”Ovo je primjer lokalne zajednice koja prepoznaje i cijeni aktivizam svojih sugrađana”- naglasila je Ljiljana Vukota, glavna tajnica i voditeljica centra za psihološku pomoć Udruge žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU.
 
Osim Ljiljane Vukote, među uzvanicima koji su došli proslaviti Marijinu nagradu bili su Marijina onkologica Anuška Budisavljević, te prijašnji dobitnici nagrade VAM Bruno Šimleša i Ljiljana Pranjić koji su održali prigodni govor za Mariju.
 
Na kraju se Marija u emotivnom govoru još jednom zahvalila svima te joj je od strane načelnika Edija Pastrovicchia uručena Zahvalnica Općine Bale.
 
Prijem je moderirala Dea Lordanić koja je između ostalog pročitala prijavu Marijine kandidature upućenu od strane Općine Bale iz čega izdvajamo: Marija Patljak Bilić je za vrijeme svoga liječenja našla snage objaviti svoju priču te sustavno putem javnih istupa i na društvenim mrežama podizati svijest o važnosti prevencije raka dojke, ohrabrivati zdrave žene da se redovito kontroliraju, a bolesne da budu pozitivne i posvećene liječenju.
 
Aktivno se uključila u projekt „Zdravo ljeto s osmijehom“ Brune Šimleše i svojim angažmanom u zajednici povezala iznajmljivače i vlasnike OPG-a i tako osigurala besplatno ljetovanje, dobrodošlicu i oporavak za oboljele žene. Nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji angažirala se na prikupljanju pomoći ugroženima.