Javno potpisivanje ugovora o sufinanciranju rada Hrvatske gorske službe spašavanja – stanica Istra u 2021.

U vijećnici Općine Medulin  Načelnik Goran Buić i pročelnik HGSS Stanica Istra Mario Franolić potpisali su Ugovor o sufinanciranju rada Stanice Istra  HGSS iznosom od 20.000,00 kn.

Goran Buić  zaželio je  dobrodošlicu Mariu Franoliću i Davoru Kalčiću  te izrazio zadovoljstvo što je usprkos smanjivanju proračuna zbog korona krize općina Medulin i ove i prošle godine  uspjela izdvojiti sredstva za  financiranje rada  HGSS-a.

Mario Franolić  predstavio je rad Stanice Istra HGSS-a koja  djeluje na području Istarske županije odnosno  41 jedinice lokalne samouprave.

Članstvo Stanice čini 31 volontera, gorski spašavatelji, spašavatelji, pripravnici.

U svrhu potrage za nestalim osobama unutar Stanice aktivno djeluju 2 voditelja potrage, 1 licencirani upravitelj bespilotnim letjelicama, 2 kartografa. Specijalnosti unutar Stanice su 3 instruktora specijalnosti Komisija HGSS-a, 2 voditelja speleospašavanja, 2 ronioca, 1 speleo ronioc, 2 spašavatelja na brzim vodama i u poplavama. Među članstvom djeluje 3 liječnika koji su ujedno instruktori prve pomoći Medicinske komisije HGSS-a i instruktori ITLS-a. Svi aktivni članovi obučeni su za pružanje prve pomoći u ne urbanim i na teško pristupačnim terenima, a njih 3 ima važeću međunarodnu ITLS licencu.

Davor Kalčić naglasio je kako najčešće sudjeluju u potragama za nestalim osobama, te su više puta sudjelovali  u potragama na Kamenjaku, a prije  dvije godine spašavali su  jednu njemačku obitelj s jedrilice koja se nasukala u uvali Portić.

Franolić i Kalčić zahvalili su se Općini na donaciji te naglasili kako će se ista iskoristiti za  nabavu terenskog vozila, opreme za spašavanje te za podmirivanje troškova goriva, osiguranja i dr.

Prepoznajući značaj HGSS-a kao operativne snage i vrijednog specijaliziranog segmenta Civilne zaštite, koja je toliko puta do sada, na području cijele RH pokazala svoju učinkovitost u izrazito složenim situacijama, u zadaći spašavanja ljudi kao i u preventivnom djelovanju Općina Medulin nastaviti će izdvajati  sredstva za rad  Službe, sukladno proračunskim mogućnostima a svakako će se pokušati intenzivirati suradnja  kroz edukacije mještana, spasilačke službe i  rendžera  zaključio je Buić.