Napreduje adaptacija i uređenje pulske Dječje knjižnice u Smareglinoj ulici

U povodu predstojećeg Međunarodnog dana dječje knjige, koji se obilježava 2. travnja, zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci posjedila je Dječju knjižnicu u kojoj je u tijeku kompletna adaptacija prostora. Zbog radova je knjižnica, na novoj lokaciji u Smareglinoj 2 u Puli, zatvorena, ali se iza zatvorenih vratiju intenzivno radi.

„Međunarodni dan dječje knjige potaknuo me da zavirim u nove prostore Dječje knjižnice u centru Pule i doista sam oduševljena kako je postojeći prostor lijepo uređen i oplemenjen već nakon prvog dijela radova. Dječja knjižnica na novoj lokaciji vrlo brzo pokazala se odličnim rješenjem jer je zbog blizine grada praktična roditeljima s malom djecom, ali i učenicima koji samostalno mogu posuditi knjigu. Knjižnica je dodatno oplemenjena novim mogućnostima, prilagođena djeci s teškoćama u razvoju, a predstoji nam i uređenje dodatnog prostora u kojem će se otvoriti multimedijalna knjižnica za mlade. Uz Dječji odjel u Gradskoj knjižnici i čitaonici, otvaranjem novouređene Dječje knjižnice naša će djeca dobiti dodatne sadržaje za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, a učenici i studenti primjeren prostor za rad“, rekla je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

Dječja knjižnica, koja je trenutno u fazi adaptacije, namijenjena je predškolskom i osnovnoškolskom uzrastu djece, roditeljima, odgojiteljima, učiteljima, studentima pedagoških usmjerenja.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nela Načinović tom je prigodom rekla kako je prostor prilagođen za djecu s teškoćama u razvoju, sanirani su zidovi i stropovi, uvedena je električna instalacija, ugrađena hidroizolacija i termoizolacija poda, a uskoro očekuju i radove na postavljanju novih podloga na podovima.

Podsjetimo, krajem 2019. godine Grad Pula-Pola dodijelio je Dječjoj knjižnici nove prostore u centru grada, a što se pokazalo vrlo kvalitetnim rješenjem budući da je odmah po preseljenju u centar grada iznimno porastao broj korisnika usluga Dječje knjižnice te su u 2020. godini imali 764 aktivna člana.

Grad Pula je Knjižnici dodijelio i dodatni prostor u Smareglinoj 2 u kojem je planirano uređenje i otvaranje multimedijalne knjižnice za mlade.

U prostoru su osmišljene raznovrsne cjeline: prostor za smještaj knjiga, slikovnica i igračaka, prostor igraonice, radni kutak s 20-ak sjedećih mjesta, posudbeno-informacijski pult, ali i  kutak za bebe.

Dječja knjižnica imat će informativni kutak za roditelje, „malu scenu“ za najmlađe, ali i dodatni prostor za različite aktivnosti na otvorenom.

Prostor će biti uređen u skladu s važećim zakonskim propisima i prilagođen osobama s invaliditetom te osobama smanjene pokretljivosti.

Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci obišla je i prostor buduće Knjižnica za mlade koja će prostorno i sadržajno biti osmišljena i usmjerena na digitalne i multimedijalne sadržaje, uz prateću opremu te prostor za učenje, edukaciju, održavanje radionica i ostalih sadržaja namijenjenih toj dobnoj skupini.

Knjižnica posjeduje bogat i raznolik fond knjiga od 17.000 jedinica knjižnične građe primjerenih svim uzrastima svojih korisnika, a koji se svake godine dodatno obogaćuju.  Knjižnična zbirka uključuje: slikovnice, dječju književnost, književnost za mlade, referentnu zbirku, znanstveno-popularnu literaturu za djecu i mlade, ali i priručnike za roditelje, stripove, dječje časopise, igračke, društvene igre te audiovizualnu građu.

Na temelju javnog poziva za financiranje programa u kulturi Ministarstva kulture i medija RH u 2020. godini Knjižnici je dodijeljeno 150.000,00 kuna za opremanje Dječje knjižnice, odnosno za nove police, stolove, stolice i dodatnu interaktivnu opremu.

Za drugu fazu radova, koja podrazumijeva predstojeće kompletno uređenje i završetak Dječje knjižnice s multimedijalnom knjižnicom za mlade, Grad Pula predvidio je 650.000,00 kuna.  

Završetak radova i otvorenje novouređene Dječje knjižnice u Smareglinoj 2 planirano je u rujnu, početkom naredne školske 2021./2022. godine.