VOĐENE TURE – SV. ANDRIJA I SV.AGNEZA, BETIGA, 24.04.2021.

Turistička zajednica grada Vodnjana u suradnji s Arheološkim muzejom Istre organizira vođeni razgled i obilazak lokaliteta Sv. Agneze i Sv. Andrije u Betigi.

Betiga je naselje nedaleko Barbarige, a bila je gusto naseljena od antike pa sve do ranoga srednjeg vijeka, o čemu svjedoče brojni ostaci.

Ostaci samostana Sv. Andrije nalaze se na kraju naselja Betiga. Ovdje su pronađeni mnogobrojni podni mozaici, grobnice, tragovi fresaka i sl. Mogu se vidjeti i ostaci trolisne kapele iz 4. – 5. stoljeća s višebojnim podnim mozaikom te grobnicom u svakoj apsidi kapele. Prvotna kapelica kasnije je uklopljena u novoizgrađenu trobrodnu baziliku čiji je središnji pod također imao podne mozaike s imenima donatora.

Uz sjevernu stranu trobrodne bazilike izgrađeni su atrij s cisternom okružen porticima te stambene i gospodarske prostorije.
U ranom srednjem vijeku, uz južnu stranu bazilike, podignute su krstionica s apsidom i nova grobna kapela. Vjeruje se da je cijeli kompleks pripadao benediktinskom samostanu tijekom 7. ili 9. st. i oni su ga temeljito obnovili. Osim toga, od 9. do 13. st. benediktinci su zapadno od bazilike izgradili potpuno novi dio koji je tvorio samostan s atrijem, cisternom i drugim prostorijama u kojima su živjeli. Samostan s crkvom je napušten u 13. st. zbog kuge.
​​​​​​​Danas je ograđen željeznom ogradom radi sprječavanja daljnje devastacije.

​​​​​​​Nešto dalje nalaze se ostaci Sv. Agneze. Iz istog ranobizantskog perioda kao i Sv Andrija, a iz otkopanih ostataka, daje se naslutiti de je imala funkciju grobne kapele jer je uokolo pronađeno više grobova. Otkrivena je 2005. godine otkopavanjem gromače zasute građevnim otpadom, iako se lokalitet i prije toga nazivao Sv.Agnezom.

Više o ovim lokalitetima moći će saznati zainteresirani koji se prijave na vođenu turu koja će se održati 24.04. s početkom u 10:30 i 12:00 sati. Prilika je ovo za posjetitelje da nauče o ovome lokalitetu i da izbliza razgledaju lokalitet Sv.Andrije koji je inače zaključan. Obilazak će voditi Željko Ujčić, viši kustos, voditelj srednjevjekovne zbirke Arheološkog muzeja Istra.

Trajanje je obilaska otprilike sat vremena.

Radi poštivanja propisanih epidemioloških mjera, svi zainteresirani obavezni su se prijaviti mailom na infovodnjan@gmail.com i za vrijeme vođenja nositi zaštitnu maskicu. Prijave su moguće do petka, 23.04. do 12.00 sati.

Nakon obilaska posjetitelje pozivamo na tradicionalni ručak u konobi Bukaleta gdje će moći uživati u tradicionalnom meniju na bazi šparuga po promotivnim cijenama (juha, ravioli punjeni domaćom kobasicom u umaku od šparoga, desert).