Sanja Radolović: Stanovnici Pule zaslužuju realne i ostvarive stvari koje će im kroz planirano ulaganje u komunalnu infrastrukturu podići kvalitetu života

Kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Pule, Sanja Radolović danas je održala press konferenciju na kojoj je predstavila dio svog programa koji se odnosi na prostorno planiranje, komunalni sustav, imovinu i promet.

 

Lokacija u Štinjanu, konkretno prilaz Plazine odabran je jer najbolje oslikava situaciju komunalnog planiranja i izgradnje infrastrukture – rečeno je u uvodu.

 

Rak rana, najveća boljka komunalnog sustava i sustava upravljanja imovinom u gradu Puli već su godinama isti: ne postoji plan investiranja u komunalnu infrastrukturu te ne postoji strategija upravljanja gradskom imovinom – započela je svoju press konferenciju Sanja Radolović.

 

Osnovni preduvjet svega jest da se izradi dugoročni plan upravljanja, održavanja i izgradnje komunalne infrastrukture Grada Pule kao i cjelovita strategija upravljanjem imovinom u gradskom vlasništvu – rekla je Sanja Radolović.

 

Jedino izrada takvih strateških dokumenata spriječiti će da se iste ulice prekopavaju dva ili tri puta uzastopce, da se istovremeno izvode radovi na različitim mjestima koji dovode do prometnog kolapsa u gradu, a da se pri tome prodaje gradska imovina (zemljište ili zgrade) za koju se kasnije utvrdi da je bila potrebna primjerice za izgradnju prometnica – rekla je Sanja Radolović.

 

Radolović je istakmnula kako je situacija ”posebna “goruća” vezano za gradske stanove,  gradska uprava nema ni točan popis svoje imovine, odnosno svojih gradskih stanova, a niti tko to sve nelegalno boravi u istima”.

 

Mogu slati desetke demantija iz gradske uprave na ovu moju izjavu, međutim i sami znaju da su to činjenice koje su uostalom i izjavili na sjednici Gradskog vijeća u prošlom mandatu, a na traženje da nam kao vijećnicima dostave popis gradskih stanova i njihovih korisnika oglušili su se na zakonske odredbe i jednostavno tražene informacije nikad nisu ni dostavili – rekla je Sanja Radolović.

 

Posebnu pažnju treba posvetiti i uređenju infrastrukture u tzv. rubnim dijelovima grada: Štinjan, Busoler, Valdebek, Veli Vrh, Šikići i Škatari koji moraju postati dio grada i po stupnju ulaganja u njih, a ne samo po prometnom znaku koji vam kazuje da ste ušli u Pulu. Stanovnici tih dijelova grada također plaćaju komunalnu naknadu i gradski prirez, a zauzvrat dobivaju ništa ili premalo te to moramo promijeniti – rekla je Radolović.

 

 

 

OBNOVA PULSKIH PROČELJA I FASADA

 

Gradski program Dolcevita u sklopu kojeg se pokušalo obnoviti pulske fasade nije postigao apsolutno nikakav uspjeh niti ostvario bilo kakve rezultate po tom pitanju – rekla je Sanja Radolović na početku izlaganja o problemu pročelja i fasada.

 

Program Dolcevita koji nije dao rezultate potrebno je ugasiti i osmisliti novi program za obnovu pulskih pročelja i fasada. Priliku svakako vidim u novoj financijskoj perspektivi i programskom razdoblju financiranja iz fondova Europske unije, gdje je potrebno po modelu 60 posto financiranja iz EU fondova, 20 posto financiranja iz gradskog proračuna i 20 posto udjela vlasnika nekretnina, obnoviti pulske fasade i pročelja – rekla je Sanja Radolović.

 

Do sada se grad Pula nije previše iskazao u povlačenju sredstava za energetsku učinkovitost i obnovu fasada iz europskih fondova. Konkretno u sklopu programa energetske obnove na posljednjem pozivu za energetsku obnovu višestambenih zgrada od 616 zgrada u Hrvatskoj u Puli se može na prste jedne ruke nabrojati koliko zgrada se obnovilo iz tog poziva – istaknula je Sanja Radolović nakon čega se osvrnula na politiku zakupa poslovnih prostora.

 

ZAKUP POSLOVNIH PROSTORA

 

Osim pulskih pročelja i fasada koje su u derutnom stanju, boljka je  svakako  i sustav zakupa poslovnih prostora. Primjerice, svaki drugi poslovni prostor koji je u vlasništvu grada Pule, na potezu ulica Sergijevaca, Forum, Kandlerova je prazan – istaknula je Sanja Radolović.

 

Transformirat ću cijeli sustav zakupa poslovnih prostora, smanjiti cijene zakupa, osmisliti novi sustav, ne kao što je dosadašnji bio jedini kriterij cijena i licitacije poslovnih prostora te omogućiti poduzetnicima ravnomjernije uvjete za gospodarski rast i razvoj – rekla je Sanja Radolović.

 

Problem centra grada je jednostavan i nema potrebe izmišljati toplu vodu. U centru grada utvrditi će se jasna lista djelatnosti koje želimo štititi i dio poslovnih prostora usmjeriti ka očuvanju starih obrta i ka otvaranju novih galerija i drugih djelatnosti koje će centru grada omogućiti da živi čitavu godinu – rekla je Sanja Radolović.

PROMET

 

Oko malo čega će se građanke i građani Pule tako lako složiti, kao oko činjenice da promet u gradu danas  ne funkcionira kako bi trebao. Nesnosne gužve u prometu, nedostatak parkirnih mjesta, cijena javnog  prijevoza samo su dio faktora koji doprinose činjenici da se s gradskim prometom nešto hitno mora poduzeti – rekla je Sanja Radolović.

 

Neću obećavati četiri garažne kuće kao što je to činio aktualni pulski gradonačelnik i obećavao izgradnju četiri garažne kuće Marsovo polje, Dobrićeva ulica, “Žuta škola” i Karolina od kojih nije realizirana niti jedna, ali mislim da je realno da Pula ima jednu garažnu kuću i to na Mandraču, za što sam dala izraditi i  prijedlog arhitektonsko – urbanističke struke – rekla je Radolović.

 

Sve to nadomak centra grada s kojim će Mandrač biti povezan novim ekološkim održivim bežičnim tramvajskim prijevozom reaktiviranjem napuštenih željezničkih kolosijeka u gradu, a parkirna bi karta tada služila i kao vozna karta za vlasnika vozila – najavila je Sanja Radolović.

 

Paralelno s izgradnjom garažne kuće Mandrač i ekološkim tramvajem prioritet koji sam istaknula u predizbornoj kampanji, ali i koji smo predlagali posljednje četiri godine je buduća brza željeznička veza s zračnom lukom i budućom pulskom industrijskom zonom – navela je Radolović kao jedan od svojih prioriteta.

 

 

Osvrnula se Sanja Radolović na povećani broj prometnih nesreća na pojedinim lokacijama u gradu. Možda nekome manje važno, ali opet važno je svakako zamjena sustava semafora u gradu Puli. Osim što ovaj dotrajali sustav semafora estetski ružno izgleda, pokazalo se u posljednjih godinu dana da je situacija toliko izmakla kontroli da je niz prometnih nesreća  u gradu prouzrokovano upravo zbog nefunkcioniranja sustava semafora – rekla je Sanja Radolović.

 

Posljednje četiri godine za financiranje iz gradskog proračuna predlagali smo i projekt „Park-and-ride“ sustava: Iako ga je aktualna gradska vlast svaki put glatko odbila za financiranje iz gradskog proračuna kada ga je SDP predlagao drago mi je da se sada njime služe u predizborne svrhe i najavljuju njegovu realizaciju. Čini mi se da će s njima doživjeti istu sudbinu, kao i njihove četiri garažne kuće – rekla je Sanja Radolović.

 

Uz standardne prijevoze moramo imati u vidu oblik kretanja gradom koji gotovo da je zaboravljen, bicikli su u nekim hrvatskim gradovima ravnopravan način prijevoza, ali u Puli su, što zbog brdovitog terena, a puno više zbog nedostatka biciklističkih staza pali u drugi plan. Stoga, predlažemo izgradnju biciklističkih staza koja će biti uvjet bez kojeg se neće pristupati rekonstrukciji ili izgradnji gradskih ulica – zaključila je Sanja Radolović te za kraj navela projekte koje planira realizirati u narednom mandatu kao gradonačelnica Pule.

 

Svaka od stavki koje ću ovdje navesti je realna i ostvariva te smatram kako stanovnici Pule zaslužuju realizaciju realnih i ostvarivih stvari koje će im podići kvalitetu života, umjesto nerealnih obećanja o Guggenheim muzeju i slično.

 

 • nastavak izgradnje kanalizacijskog sustava posebice u prigradskim naseljima
 • rekonstrukcija vodovodne mreže sa ciljem osiguranja redovne opskrbe vodom i smanjivanja gubitaka u mreži budući da Vodovod Buzet ima znatno manje gubitke od našeg pulskog
 • rekonstrukciju ulice 43. Istarske divizije, Gundulićeve ulice (S-krivina), rekonstrukcija ulice Sv. Felicite s korekcijom izlaza na Medulinsku cestu, rekonstrukcija ulice Marsovo polje
 • Rekonstrukcija raskrižja Ulice Veruda, Sisplac i Galiotske
 • Rekonstrukcija raskrižja kod MUP-a
 • Obnova Paduljskog puta
 • izgradnja Šandaljske ulice u punom profilu s pripadajućim nogostupom i javnom rasvjetom
 • obnova gradskih kupališta Stoja i Valkane
 • projekt uređenja pulske rive (koja trenutačno spada u jednu od najgore uređenih riva na hrvatskoj obali)
 • uspostava ekološkog održivog bežičnog tramvajskog prijevoza reaktiviranjem napuštenih željezničkih kolosijeka u gradu i buduće brze željezničke veze s zračnom lukom i budućom pulskom industrijskom zonom
 • prenamiena sadašnjeg parkirnog prostora na Karolini u trg s kulturno-ugostiteljskim sadržajima uz zadržavanje podzemne dimenzije parkinga
 • sanacija pulskog lukobrana
 • Revitalizacija i popločenje Kandlerove ulice
 • izgradnja optičke infrastrukture u centru grada
 • nova zelena tržnica na području Šijane,
 • dodatna ulaganja u javnu rasvjetu, s naglaskom na ekološku javnu rasvjetu
 • zamjena sustava semafora
 • izgradnja biciklističkih staza