ZA ISTARSKU ŽUPANIJU KROZ PROGRAM RURALNOG RAZVOJA RH UGOVORENO JE PREKO 9.000 INVESTICIJSKIH PROJEKATA U VRIJEDNOSTI VEĆOJ OD 714 MILIJUNA KUNA

“Politika HDZ-a u Istri je politika svježine, donosi jedan novi zamah”, rekao je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Istarske županije Anton Kliman u Karojbi gdje se okupilo vodstvo HDZ-a iz općina s ovog područja, kao i kandidati na listama, kandidati za načelnike te kandidati za županicu i dožupana Istarske županije.

Osvrnuo se i na projekt revitalizacije željeznice te istaknuo kako postoji garancija da će se on provesti.

“Od početka do kraja projekta postoji puno faza, ali sam siguran da ćemo do kraja 2023. imati ekološku, brzu, sigurnu i ekološki prihvatljivu željeznicu koja će doprinijeti razvoju gospodarstva, kretanju unutar same Istre, ali i dolasku u Istru”, objasnio je te nadodao kako je očigledno da je HDZ jedina prava konkurencija IDS-u, što se može vidjeti iz njihovih postupaka i komuniciranja.

Načelnik Općine Sveti Petar u Šumi Mario Bratulić, koji je i posebni savjetnik ministrice poljoprivrede, a od 2018. godine potpredsjednik HDZ-ovog Odbora za poljoprivredu koji aktivno sudjeluje u politici vezanoj za ruralni razvoj rekao je kako je u zadnjih nekoliko godina u Istarsku županiju plasirana 1 milijarda 245 milijuna kuna kroz 13.948 ugovora i odluka.

“Za potpore poljoprivrednicima koji su bili pogođeni covid krizom u Istarskoj županiji do sada je isplaćeno 24,8 milijuna kuna za 311 OPG-ova, obrta i tvrtki koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Što se tiče izjave gospodina Miletića da se ne vodi briga o vinarima, želim napomenuti da je iz Vinske omotnice za 63 istarska vinara isplaćeno više od 48 milijuna kuna”, objasnio je Bratulić te dodao kako od kriznih mjera treba spomenuti da je za destilaciju isplaćeno 1,8 milijuna kuna, a za krizno skladištenje 3,9 milijuna kuna.

Kroz Program ruralnog razvoja RH ugovoreno je preko 9000 investicijskih projekata u vrijednosti 714 milijuna kuna.

“Ono što je također bitno istaknuti, Vlada RH i ministarstvo vodi brigu o ribarima te je isplaćeno 97,6 milijuna kuna iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo za 168 projekata”, istaknuo je te dodao kako vjeruje da će od 16. svibnja HDZ imati značajnu ulogu u Istarskoj županiji.

Kandidat za dožupana Istarske županije Diego Antončić istaknuo je kako je pozitivan trend to što se mladi uključuju u politiku kako bi mogli napraviti velike stvari za svoje općine i gradove.

“Kad je riječ o poljoprivredi imamo na temelju europske strategije ‘Od polja do stola’ potporu za male i srednje poljoprivrednike, a imat ćemo i potpore za mlade poljoprivrednike koji žele pokrenuti svoj poljoprivrednii biznis, doći će do restrukturiranja nekih poljoprivrednih zemljišta, do ulaganja u digitalizaciju poljoprivrednih procesa i tu ćemo moći, što kroz okvire Nacionalnog plana za oporavak i otpornost, što direktno preko Europske unije dovesti puno sredstava u našu Istru”, objašnjava Antončić.

Kandidatkinja za županicu Irena Hrstić istaknula je kako se njezin tim razlikuje od drugih mladošću, energijom i proaktivnošću.

“Nakon 16. svibnja bit će jasno da predstavljamo novu političku snagu u Istarskoj županiji. Naši prioriteti bit će revitalizacija željeznice, unapređivanje školstva, zdravstva i diverzifikacija gospodarstva”, zaključila je Hrstić.

Kandidat za načelnika općine Karojba Marko Lakošeljac kazao je kako je ova općina zadnjih godina stagnirala, što se vidi po tome da nema nikakvih razvojnih projekata.

“Okupili smo dobar tim koji je motiviran i sposoban voditi našu općinu. Cilj nam je preko strukturnih fondova povući sredstava za projekte iz područja poljoprivrede, a najvažnije od svega je ponuditi mladima kvalitetu života koja će ih zadržati ovdje”, zaključio je Lakošeljac.