Grad Pula partner na EU projektu „Obnova i prilagodba objekata za pružanje usluga izvaninstitucionalne skrbi Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula“

Grad Pula: Eu projektima do bolje izvaninstitucionalne skrbi Doma za starije osobe Alfredo Štiglić

Na konferenciji za medije održanoj danas, 11. svibnja 2021. godine u Zajednici Talijana – Circolo zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb IŽ Sonja Grozić Živolić, ravnateljica Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Vesna Grubišić Juhas i voditeljica projekta Doris Ivanković najavile su aktivnosti EU projekta Obnova i prilagodba objekata za pružanje usluga izvaninstitucionalne skrbi Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula.

Projekt u partnerstvu provode Grad Pula i Dom za starije osobe Alfredo Štiglić Pula, a financira se bespovratnimsredstvimaEuropskog fonda za regionalni razvoju iznosu od 2,2 milijuna kuna.

„Ovim projektom, a putem bespovratnih EU sredstava poboljšatćemo uvjete i kvalitetu pružanja usluga starijoj populaciji. I ova pandemija pokazala je da su osobe treće životne dobi jedna od najranjivijih skupina upravo u tome što su zakinuti za socijalne kontakte već više od godinu dana. Želimo smanjiti njihovu socijalnu isključenost te prevenirati preranu institucionalizaciju.Skrb u zajednici potreba je današnjice, a to ćemo postići i poboljšanjem uvjeta i kvalitete usluga namijenjenih starijoj populaciji “, rekla je zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci.

Dom za starije osobe Alfredo Štiglić Pula potpisao je, s Ministarstvom regionalnog razvoja i Središnjom agencijom za ugovaranje Eu projekata 28.prosinca 2020.godine Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Obnove i prilagodbe objekata za pružanje usluga izvaninstitucionalne skrbi  Doma za starije osobe Alfredo Štiglić. Projekt jeapliciranna poziv Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacijedruga faza.

Vrijednost ugovorenog projekta je 2.220.245,70, a provodi se do 31. prosinca 2021. godine. Projekt se provodi na dvije lokacije u Mažuranićevoj 10 i Budicinovoj 11, a Grad Pula Domu za starije Alfredo Štiglićustupio je objekt u Budicinovoj ulici na korištenje bez naknade.  U sklopu projekta predviđeni su radovi na obnovi i prilagodbi dnevnog boravka Vile Trapp u Budicinovoj i prilagodba dnevnog boravka Depandanse doma u Mažuranićevoj ulici.

„Dom za starije osobe Alfredo Štiglić Pula, već niz godina razvija brojne izvaninstitucionalne usluge i usluge u zajednici polazeći od potreba starijeg stanovništva za razvojem takvih usluga kako bi uz našu podršku što duže ostali u vlastitom domu. Godišnje našim programima obuhvatimo gotovo 700 korisnika. To su projekti i programi koje provodimo uz podršku našeg osnivača Istarske županije i u partnerstvu s Gradom Pulom. Za uvođenje i razvoj ovakvih usluga često koristimo sredstva europskih fondova, tako da smo još 2003. godine otvorili Dnevni boravak za oboljele od demencije koristeći preko naših talijanskih partnera sredstva Interega, da bi 2015. bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda otvorili Gerontološki centar i Dnevni boravak za starije osobe u Budicinovoj 11. Ovaj nam ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, po prvi puta omogućava isključivo ulaganje u infrastrukturu, potpunu adaptaciju i uređenje dnevnih boravaka u Mažuranićevoj i Budicinovoj ulici. Naši će korisnici dobiti suvremeno uređen i opremljen prostor kao i vozilo za potrebe njihovog prijevoza“, pojasnila je ravnateljica Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Vesna Grubišić Juhas.

Voditeljica EU projekta Doris Ivanković dodala je kako će dobivenim bespovratnim sredstvima rekonstruirati, opremiti i prilagoditi ukupno 13 infrastrukturnih jedinica na dvije lokacije.

„Predviđeni su građevinsko-obrtnički radovi, vodovod i kanalizacija, elektroinstalaterski radovi te nabavka opreme. Kupit ćemo i kombi za prijevoz starijih osoba, prilagođen njihovim potrebama. Cilj projekta je poboljšati uvjete i kvalitetu pružanja usluga starijoj populaciji, smanjiti njihovu socijalnu isključenost te prevenirati preranu institucionalizaciju“, rekla je Ivanković.

„Potaknuti potrebom unapređenja skrbi za osobe starije životne dobi, prvi dnevni boravak za starije osobe u Istarskoj županiji otvorili smo 2003. godine u Domu za starije osobe Alfredo Štiglić. Bio je to ujedno i jedan od prvih boravaka za starije osobe u Republici Hrvatskoj, a nastao je kao rezultat suradnje s partnerima iz Regije Veneto. Prvi dnevni boravak se pokazao izuzetno uspješnim i potrebnim kad govorimo o skrbi osoba treće životne dobi pa su se slične inicijative pokrenule i u drugim mjestima. Danas su dnevni boravci uspostavljeni u svim domovima za starije osobe kojima je osnivač Istarska županija (Novigrad, Raša i Rovinj), a osiguravaju ih i domovi drugih osnivača kao i jedinice lokalne samouprave“, kazala je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Sonja Grozić Živolić.

Posebno je istaknula kako Istarska županija sustavno ulaže u projekte izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije domova za starije osobe diljem Istre kako bi se povećao broj i kvaliteta smještajnih kapaciteta. Ujedno je podsjetila kako je 2020. godine Istarska županija, u suradnji s Gradom Rovinjom, okončala dogradnju Doma Domenico Pergolis, dok su nedavno su započete i dvije kapitalne investicije – gradnja domova u Pazinu i Labinu, koje Županija financira s 50 posto ukupnog iznosa.

Grad Pula dugi niz godina podržava djelatnost Doma za starije osobe Alfredo Štiglić pružanjem financijske potpore u iznosu od preko milijun kuna njihovim programima Pomoć i njega u kući, Gerontološki centar Vila Trapp,  Odjel za demencije – cjelodnevni boravak , Odjel za demencije – dugotrajni boravak, dodatne mjere zdravstvene zaštite, Klub Senior, Savjetovalište za obitelj, Edukacija njegovatelja i članova obitelji starijih osoba.

Grad Pula je, s ciljem što uspješnijeg prevladavanja životnih teškoća te unapređenja i podizanja kvalitete života svojih sugrađana osigurao višu razinu prava nego je to propisano zakonima RH  te  različitim oblicima skrbi  pruža  sustavnu pomoć stanovnicima Grada kako  pružanjem pomoći, usluga ili povlastica samim građanima, tako i osiguranjem prostora za djelovanje,  financiranjem i/ili sufinanciranjem rada ustanova i udruga  čija je djelatnost usmjerena ka boljem životu građana Grada Pule;  različite dobi, funkcionalnosti,  interesa i potreba.