Vježba CZ s ronilačkim padobranima u Medulinu

U nedjelju, 16.svibnja u Medulinu je održana vježba ronilaca Stožera Civilne zaštite, Ronilačkog Saveza Istarske Županije. Vježba je održana prema Kalendaru aktivnosti RSIŽ-e za 2021. godinu.

Domaćin vježbe bio je Ronilački klub „Centar“ iz Medulina. RISŽ sve aktivnosti prilagođava važećim mjerama zaštite od COVID-a. Tako je i vježba u Medulinu limitirana na dozvoljeni broj sudionika.

Ronilačka vježba održana je u akvatoriju poluotoka Kašteja u Medulinskom zaljevu. Plan vježbe je u potpunosti ostvaren. Pred vježbom održana je i kratka obuka korištenja ronilačkog kompresora, odnosno punjenja ronilačkih boca. Obuku je proveo novi klupski instruktor ronjenja Ardian Kajtazi. Nakon toga i pregleda ronilačke opreme ronioci, sudionici vježbe održali su kratak dogovor i formirane su ronilačke grupe. Jednu ronilačku grupu vodila je i nova instruktorica, Verica Mihajlović. 

Plan ovogodišnje vježbe u Medulinu bio je, podizanje tereta s dna. U tu namjenu koriste se baloni koji se pune zrakom, takozvani „ronilački padobrani“.  Ronioci moraju znati procijeniti težinu predmeta koji se namjerava podignuti, ili premjestiti s morskog dna. Prema težini odabire se volumen „padobrana“. Balon, odnosno ronilački padobran potrebno je čvrsto privezati za predmet i zatim puniti zrakom. Zakačeni teret, pod vodom, moguće je padobranom dizati, ili premještati, kada sila uzgona zraka u balonu nadvlada težinu samog tereta.

Teoretski to je lako opisati i shvatiti. Radi se o primjeni osnovnih fizikalnih zakona plovnosti tijela u vodi, koje je prvi utvrdio staro grčki filozof i matematičar, Arhimed. 

U praksi ronilac treba ipak savladati vještinu u prirodnom morskom okruženju. Najprije, biti dobro obučen i iskusan ronilac, snalaziti se u uvjetima loše vidljivosti, morskih strujanja i vremenskih prilika. Osim toga, važan je i izračun potrebne plovnosti, odnosno potrebnog volumena zraka u balonu. Previše zraka znači nekontrolirano „torpediranje“ tereta prema površini, a premalo, nemogućnost podizanja tereta. 

Nedjeljna vježba ronilaca u Medulinu, bila je uspješna. Za teret je odabran betonski blok. Da vježba ostvari i svoju višestruku korist, teret je premješten na obližnju lokaciju te će služiti kao buduće sidrište zaštitne plažne ograde za kupače.

Na vježbi je sudjelovalo 18 sudionika, od čega 12 ronioca iz ronilačkih udruga: „Ugor“ iz Vrsara, „CPA“ iz Pule, te „EKO MORE“ i „RK Centar“ iz Medulina.

Roniocima je kompletiranje opreme i punjenje ronilačkih boca izvršeno u mjesnom ronilačkom centru „SHARK“. Za okrjepu sudionika vježbe pobrinuli su se iz uprave autokampa, odnosno Arena Medulin Campsite tvrtke ARENA Hospitality Group, te bistro „Punta“ iz Medulina.