Objavljen program 26. Sa(n)jam knjige u Istri: Poezija i nova lica u fokusu pulskog festivala knjiga i autora

Uz neizostavni “Doručak s autorom”, 26. izdanje Sa(n)jam knjige u Istri pod sloganom “Di smo?” od 4. do 13. lipnja 2021. predstavlja neke od ponajboljih domaćih pjesnika i pjesnikinja u programu “Poezija liječi”, pisce i spisateljice koji nastupaju u premijernom programu “Nova lice Pule” te mnoštvo novih naslova koji će biti dostupni u velikoj festivalskoj knjižari 

 

U Galeriji Makina u petak, 21. svibnja bit će otvorena izložba ilustracija Maje Celija naslovljena “Gradus ad Parnassum” kojom se najavljuje Sa(n)jam knjige u Istri. Izložba je otvorena do 2. lipnja, a već dva dana kasnije, za 4. lipnja točno u podne zakazano je svečano otvorenje pulskog festivala knjiga i autora u Prolazu sv. Teodora, na platou ispred festivalske knjižare smještene u jednoj od hala nekadašnje tvornice Arena trikotaža. Sva događanja tijekom deset dana festivala odvijat će se u dvorištu Shipyard puba.

 

“Kao i svih ranijih godina, Sa(n)jam knjige u Istri čine dva segmenta: manji, prodajni, te dominirajući festivalski koji, kao takav, ima centralnu temu i programe kojima se prati recentna produkcija, kako u Hrvatskoj, tako i znatno šire. U fokusu će nam biti poezija, prvenstveno suvremena, koja u Hrvatskoj doživljava renesansu, dok će drugi program koji će, sigurni smo, izazvati veliko zanimanje, biti “Nova lica Pule”, a u njemu predstavljamo, uz debitante, etablirane autore i autorice koji do sada nisu sudjelovali na pulskom Sajmu. Među njima ima i velikih hrvatskih i regionalnih autora poput Petra Gudelja, Svetislava Basare, Ivice Đikića i brojnih drugih. Novi prostor – krug nekadašnje tvornice, po prvi put festivalska događanja na otvorenom, ljetno vrijeme u kojem se našao tradicionalno zimski Sa(n)jam  – novosti su koje su nas na pozitivan način „okrenule na glavu“ i dovele do  novih konceptualnih programskih pomaka. Naš festival, kojem performans nikada nije bio stran, ovoga puta bit će, više no ikad, preplavljen kazivanjima pjesnika i glumaca te njihovim dijalozima s poznatim pulskim glazbenicima”, izjavila je direktorica Sa(n)jam knjige u Istri Magdalena Vodopija.

 

Svaki dan Sajma započinje “Doručkom s autorom”. U razgovoru s kulturologom i piscem Aljošom Pužarom sudjelovat će Petar Gudelj, Sinan Gudžević, Olja Savičević Ivančević, Svetislav Basara, Duško Šibl, Đurđica Čilić, Nada Gašić, Ivica Đikić i Ivica Buljan. Premijerni nastupi glavna su odrednica programa “Nova lica Pule”, a pred publiku dolaze Ivana Bodrožić, Tanja Stupar – Trifunović, Magdalena Blažević, Želimir Periš, Ena Katarina Haler i drugi. Novost je suradnja s Hrvatskim narodnim kazalištem iz Zagreba. Redatelj Ivica Buljan, pjesnikinja Monika Herceg, sada u ulozi dramaturginje i izbornice domaćeg pjesničkoga programa, Mirna Rustemović zadužena za selekciju slavenskih pjesnika te glumice i glumci HNK pripremaju izvođenje probranih stihova.

“Novija poezija u zadnje vrijeme razlistava se kroz niz sjajnih suvremenih autorica i autora, a ove godine u Puli ponajviše autorica. Pjesnikinje koje ćemo slušati tako progovaraju o mnogim bitnim ženskim pitanjima: majčinstvu, nasilju nad ženama, tjelesnosti, svakodnevici. Poezija je to koja pokazuje da je dorasla našoj tradiciji velikih pjesnikinja i pjesnika, a kreće se od ruba metaforičnosti do pomaka u stvarnosni registar”, izjavila je Monika Herceg.

Među ostalima, svojim pjesmama predstavljaju se višestruko nagrađivana Evelina Rudan, Dorta Jagić koja dolazi i s proznim djelom te Sanja Baković, Lidija Deduš, Ana Brnardić, Marijana Radmilović.

U sjećanje na nedavno preminulog Tonka Maroevića, velikog prijatelja i čestog gosta Sajma, bit će predstavljena njegova posljednja knjiga “ZNAKOVI, STAVOVI, TRAGOVI: uvid u hrvatsku likovnu umjetnost”. U programu “Istra ispod kore”, iznimno značajnom za pulsku publiku, bit će predstavljene knjige koje opisuju najvažniji kulturološki prevrat u Istri u novijoj povijesti:  “Čakavski sabor 1970. – 2020. – monografija” autora Jelene Lužina, Milana Rakovca i Josipa Šiklića te “Čovjek u svom vremenu” Maria Kalčića i skupine autora. Tu je i knjiga “Možda ovo ne dolazi iz krvi” Borisa Domagoja Biletića i “Theatron Istra” Igora Zirojevića i Dragana Velikića.

“Strip Strasse” premijerno donosi “Dnevnik snivanja i filozofiranja” Irene Jukić Pranjić te “Poglavica jelena” Danijela Žeželja. Za filmoljupce i poklonike Marine Abramović Sa(n)jam prikazuje dokumentarni film “Povratak kući. Marina Abramović i njezina djeca” autora Borisa Miljkovića koji će predstaviti i svoju knjigu “Jugosloveni”.

Uz program uživo u centru Pule, Sa(n)jam knjige u Istri bit će dostupan u izravnom video prijenosu putem Facebook stranice Sajma i YouTube kanala, u radijskom prijenosu na frekvenciji Radija Maestral (95.4 fm) koji je partner festivala i na internetskom radiju. Cjelokupni program 26. Sa(n)jam knjige u Istri dostupan je na internetskoj stranici www.sanjamknjige.hr