Kino Valli: Dani slovenskog filma, 24. do 27.svibnja 2021

Od 24. do 27 svibnja u Kinu Valli održat će se program Dani slovenskog filma. Bit će prikazana četiri slovenska filma, a program otvara film Polusestra (r. Damjan Kozole).
Program je realiziran u suradnji sa Slovenskim kulturnim društvom Istra i Slovenskim filmskim centrom. Ulaznice dostupne na mrežnoj stranici Kina Valli. Cijena ulaznice po filmu iznosi 15,00 kuna.
 
POLUSESTRA – 24.5. u 19.00
Izvorno ime filma: Polsestra
Režija: Damjan Kozole
Scenarij: Damjan Kozole , Urša Menart & Ognjen Sviličić
Glumci: Ursa Menart, Liza Marijina, Jurij Drevensek…
Žanr: komedija / drama
Država: Slovenija / Sjeverna Makedonija / Srbija
Godina: 2019.
Trajanje: 105′
Sadržaj: Brutalna komedija o dvije polusestre, koje nikada nisu bile bliske, a prinuđene su živjeti u zajedničkom stanu u Ljubljani. Neža je Albanka, nesuđeni komunikolog, divlja, agresivna, konfliktna, zastrašujuća, veganka, bez talenta za prijateljstvo, o njoj se govori svašta, sve joj ide na živce, i za svaku sitnicu poteže nož. Irenin brak se raspada i iako živi odvojeno od muža, on je i dalje fizički zlostavlja.
 
JA SAM FRENK – 25.5. u 17.00
Izvorno ime filma: Jaz sem Frenk / I am Frank
Režija: Metod Pevec
Scenarij: Metod Pevec & Ivo Trajkov
Glumci: Janez Škof, Valter Dragan, Katarina Čas…
Žanr: drama
Država: Slovenija / Sjeverna Makedonija / Hrvatska
Godina: 2019.
Trajanje: 98′
Sadržaj: Kada im pokojni otac ostavi neočekivano nasljedstvo, buntovnik Frank, koji još njeguje stare vrijednosti, i tipičan posttranzicijski tajkun Rajko ulaze u žestok sukob. Dok Frank pokušava ući u trag porijeklu novca stečenog sumnjivim poslovima, njegov se brat Rajko uz pomoć odvjetnika i očevih ”kompanjona” pokušava domoći ostavštine. U unakrsnoj vatri između dva brata naći će se Rajkova žena Ines, koja je zaljubljena u Franka.
 
SREĆA NA UZICI – 26.5. u 17.00
Izvorno ime filma: Sreča na vrvici
Režija: Jane Kavcic
Scenarij: Jane Kavčić & Vitan Mal
Glumci: Matjaz Gruden, Matija Tavčar, Nino de Gleria…
Žanr: obiteljska komedija
Država: Slovenija
Godina: 1977.
Trajanje: 94′
26.5. u 17.00Sadržaj: Dječak Matic provodi ljetne praznike sa svojim prijateljima iz susjedstva dok njegovi roditelji rade kao obično. Prekretnica u Maticevom životu počinje kada ga otkrije filmski tim i dobiva glavnu ulogu u filmu. Njegovi suradnici su veliki Newfoundland Dog i Milena, malena djevojčica, istih godina kao i Matic. Dječak odrasta vrlo privržen psu što donosi dodatne poteškoće: gdje smjestiti psa.
 
NE ZABORAVI DISATI – 27.5. u 17.00
Izvorno ime filma: Ne pozabi dihati
Režija: Martin Turk
Scenarij: Martin Turk & Gorazd Trušnovec
Glumci: Matija Valant, Klara Kuk, Ronja Matijevac Jerman, Iva Krajnc Bagola, Tine Ugrin…
Žanr: drama
Država: Slovenija / Italija / Hrvatska
Godina: 2019.
Trajanje: 98′
Sadržaj: Petnaestogodišnji Klemen živi u ruralnom gradiću s majkom i starijim bratom Peterom kojeg obožava. Kada se Peter zaljubi u prekrasnu Sonju, njihova strastvena veza u Klemenu izaziva vihor konfliktnih osjećaja. Ljut na Sonju jer ga je razdvojila od brata, Klemen se istovremeno ne može oduprijeti privlačnosti koju prema njoj osjeća. Zbunjen svojim emocijama, počne se ponašati nepromišljeno. Film je prošle godine na Festivalu slovenskog filma nagrađen s čak dvije prestižne nagrade. Nagradom Vesna za najbolji dugometražni igrani film i nagradom Vesna za najbolju fotografiju, koju je osvojio hrvatski direktor fotografije Radislav Jovanov Gonzo.