čišćenje fažanskog podmorja i edukativne radionice povodom Dana bioraznolikosti

U subotu, 22.svibnja u organizaciji Turističke zajednice Općine Fažana i Pomorsko športskog ribolovnog društva Sardela iz Fažane, čišćenjem podmorja fažanske luke i obližnjih plaža, nastavljena je realizacija projekta EKO Fažana 2021.   koji je  sufinanciran sredstvima po  FLAG natječaju  za dodjelu potpore projektima u okviru Mjere 2.2.1. Prikupljanje otpada iz mora, podmorja i priobalja iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014. – 2020. FLAG-a „Istarska batana“ odnosno  sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. 

Svrha projekta EKO Fažana 2021. je podizanje ekološke svijesti među lokalnim stanovništvom i turistima o stanju morskog okoliša kao i negativnom utjecaju čovjeka na biljni i životinjski svijet podmorja te unaprijediti već postojeću tradiciju održavanja eko akcija na fažanskom akvatoriju i priobalju  uvođenjem edukativnih i zabavnih aktivnosti  tijekom samog prikupljanja otpada, ali i ostalim eko aktivnostima tijekom cijele godine. Održana eko akcija čišćenja fažanskog podmorja  uvrštena je u godišnji plan eko-akcija Istarske županije i Ronilačkog saveza Istarske županije.

U vremenu od 9,00 do 11,30 sati ronioci ronilačkih klubova CPA Pula, Javne vatrogasne postrojba Pula, KPA Uljanik, PŠRD Sardela, Počasne zaštitne bojne s Brijuna, Centra za istraživanje mora – Institut Ruđer Bošković, Rovinj, JK Brioni, Fažana i  KPA Medulin, uz pomoć platforme, barkajola i plovila u vlasništvu Državnih nekretnina, odnosno Ureda Predsjednika, izvukli su na obalu veću količinu otpada, među kojima ogromnu gumu – pretpostavlja se od bagera, 15-tak automobilskih guma, puno plastike, limenih boca, plastičnog jednokratnog pribora za jelo, ribolovne opreme, cijevi, sitnog otpada …

Istovremeno je stotinjak  djece iz DV Sunce iz Fažane  i More iz Valbandona te učenici četvrtih razreda OŠ Fažana sudjelovali na organiziranim edukativno-likovnim radionicama.

Stručne suradnice  JUNP Brijuni povodom svjetskog Dana bioraznolikosti organizilale su   edukativnu i kreativnu radionicom pod nazivom »Zaštita staništa biljnih i životinjskih vrsta«   u kojoj su objašnjavale o najčešćim prijetnjama morskim vrstama, kao što su otpad i bolesti te postavile plakate o bioraznolikosti. Drugu radionicu organizirala je Udruga BIT Kids 101. Redovni polaznici njihovih tečajeva, učenici od 7 do 14 godina programirali su informatičku igricu o selektiranju i recikliranju otpada koju su djeca u subotu koristila u edukativne svrhe .  Nakon toga, svi su sudjelovali i u likovnoj kreativnoj radionici na temu mora i doživljaja akcije čišćenja podmorja.