Ferić: „Naša Istra treba biti FER Istra jednakih šansi za sve, a ne bankomat u zagrljaju korupcijske hobotnice nekih IDS-ovaca“

Danas je Danijel Ferić, kandidat za župana Istarske županije, održao izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je govorio o teškim optužbama za korupciju protiv predsjednika IDS-a Borisa Miletića koji su se sinoć pojavili u javnosti te je podastro dokaze za neke od navoda koji su provjereni nakon objave medijskih natpisa o njegovim odnosima s ruskim investitorom Nikolayom Victorovim.

Ferić je istaknuo „Od kada je Hrvatska u europskoj uniji, jedina dva zastupnika kojima se skidao imuniteta od kaznenog progona su članovi IDS-a, g. Ivan Jakovčić i g. Valter Flego, obojica istarski župani i čelnici IDS-a“. Istra, na žalost, i po tome prednjači u Hrvatskoj.  Za političku higijenu u Istri je dobro da se stvari što prije raščiste i da građani dobro promisle kome će dati svoj glas ubuduće, jer sad IDS šalje i trećeg kandidata za župana prepunog afera i štetnih odluka, Borisa Miletića. Istrijani nisu zaboravili Barbarigu i Dragoneru, niti Sv. Juraj. Građanke i građani Istre nisu blaga kako ih netko tretira i nakon recentne afere „Vodnjanskih kumova“ nisu ponovili istu grešku koju su učinili na zadnjim lokalnim izborima, tj. glasati za čelnike IDS-a koji ne misle na Istru nego na sebe i svoje džepove.“

Nadalje je istaknuo, „pozdravljam zviždače iz IDS-a i pulske gradske uprave koji su smogli snage i otkrili svoja saznanja o možebitnim kriminalnim aktivnostima Borisa Miletića. Najavljivao sam da politička karta Istre nakon ovih izbora neće biti ista. Klupko oko Borisa Miletića se očito počelo odmotavati nakon što su građani vidjeli da su promjene u Istri moguće i ostvarive i da je IDS izgubio neke svoje dugogodišnje utvrde poput gradova Vodnjana i Buzeta.“

„Optužbe za korupciju koje su iznesene protiv predsjednika IDS-a govore o tome kako je Miletić prije sedam godina Viktorovu dodijelio titulu počasnog građanina u nastojanjima da mu pomogne ostvariti hrvatsko državljanstvo. Također, Grad Pula je potom ruskom investitoru u više navrata činio razne pogodnosti iz koji je vidljivo da su Miletić i Rus vrlo bliski što podnositelje kaznene prijave navodi na zaključak da je pulski gradonačelnik u tim poslovima na račun grada ostvario osobnu korist. Iz snimki čija se autentičnost trenutno provjerava navodi se kako Miletić kao gradonačelnik politički utječe na tijek natječaja koji uopće nije u njegovoj ingerenciji. U snimljenom materijalu Miletić bjesni jer nije znao tko se sve javio na natječaj tvrdeći da je pred Rusom ispao teška budala, a pokušavajući na svaki način iz natječaja izbaciti pulsku instituciju Tehnomont.

Objava na Facebook Istra Leaks, koju su već prenijeli neki mediji, sadrži kronologiju inkriminirane radnje-događaja koja se Miletiću stavlja na teret, pojasnio je Ferić te prenio kronološki slijed događa, koji je jučer putem Facebooka osvanuo u javnosti.

 

 

 

 

05/2014

Nikolay Victorov dobiva Povelju „Počasni građanin Grada Pule“ kako bi što prije mogao dobiti Hrvatsko državljanstvo (čl. 12. Zakona o hrvatskom državljanstvu – interes za RH). Naime, titula počasnog Puležana bila je potrebna zbog neispunjavanja uvjeta iz članka 8. Zakona o hrvatskom državljanstvu, budući da Rus nije imao prijavljen neprekidni boravak u trajanju od 8 godina.

06/2014

Raspisivanje „dogovorene“ koncesije za obavljanje gospodarske djelatnosti, koja uključuje obavljanje lučkih djelatnosti i koja zahtjeva korištenje postojećih i gradnju novih građevina i drugih objekata na lučkom području „Ribarska koliba“. Ponudu predaju Pomorsko učilište “Euronautik” u vlasništvu Miroslava Lukića (predsjednika uprave Arenaturist ribarska koliba do 2012. i bivšeg poslovnog partnera Nikolay Victorova te Zelena šuma d.o.o. u vlasništvu Nikolay Victorova).  Gradonačelnik Boris Miletić koristio je svoj utjecaj na ravnatelja lučke uprave Pula, Donalda de Gravisija, kako bi Victorovi dobili natječaj. Kako se radi o namještenom natječaju Euronautik odustaje od natječaja 23.06. (prije završetka natječaja) jer je od strane Victorovih Miroslav Lukić obaviješten da su oni dogovorili „sve s Gradonačelnikom kako bi dobili na natječaju“.

Zelena šuma d.o.o. predaje dokumentaciju 27.06.2014. godine. Na natječaju su i izabrani.

Natječaj nije objavljen u dnevnom listu Glas Istre gdje se inače objavljuju svi relevantni natječaji već samo u Narodnim novinama sve u cilju, tvrdi se u kaznenoj prijavi, kako se Tehnomont Marina Veruda ne bi javio na natječaj.

7/2014

Na inicijativu Arenaturist ribarska koliba d.o.o. Gradonačelnik Miletić upućuje u proceduru usvajanja prijedlog Odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja „Ribarska koliba“. Nadalje, postoji opravdana sumnja da je nautička luka Bunarina, luka posebne namjene, namijenjena Victorovima iz razloga jer ne postoji niti jedan opravdani razlog zbog kojeg Bunarina nije prenamijenjena u luku otvorenu za javni promet, kao i sportska luka Bunarina koja je prenamijenjena u luku otvorenu za javni promet. Radi se o godišnjem prihodu od 6 milijuna kuna. U prilog tome govori i činjenica da je Grad prostornim planom smanjio broj vezova sa 250 na 199 jer sukladno zakonskim propisima za luke do 200 vezova natječaj raspisuje Grad, a ne Država koja raspisuje za luke od 200 vezova naviše. U planu upravljanja pomorskim dobrom predviđeno je raspisivanje koncesije upravo za Bunarinu kojom trenutno upravlja Lučka uprava Pula do kraja 2020. godine. Victorovi, unatoč više prijava građevinskoj inspekciji Pazin, bespravno grade više građevina pored objekta na k.č. *2567/1 te su na taj način uzrupirali 1.000 m2 državnog zemljišta. Na žalost ništa nije poduzeto po tom pitanju.

 

 

 

 

05/2020

Arenaturist ribarska koliba d.o.o. (pod okriljem korona krize) na drugoj k.č. 4890/3 bespravno gradi 40 parkirnih mjesta za potreba svog objekta. Katastarska čestica je u vlasništvu Grada Pule, ali kao i prethodna i u vanknjižnom vlasništvu RH te se za istu od 2004. vodi postupak utvrđivanja granica pomorskog dobra. Izgradnja parkirališta nije bila obuhvaćena programom građenje komunalne infrastrukture – parkirališta za 2020. godinu, niti su za tu namjenu bila osigurana financijska sredstva. Na temelju čega je investitor obavljao građevinske radove na čestici koja je u tuđem vlasništvu i na kojoj se vodi spor?“

Nakon provjere od strane izbornog stožera utvrđeno je da II. izmjenama i dopunama programa građenja komunalne infrastrukture nije bila predviđena izgradnja javnog parkirališta na Ribarskoj kolibi već samo onog u Maredganijevoj/Palisinoj ulici u vrijednosti od 1,02 milijuna kuna. Nadalje, provjerom spomenutih katastarskih čestica utvrđeno je da se kao vlasnik navodi Grad Pula, a ne Ribarska koliba te se u vlasničkom listu navodi kako se od 2004. godine na temelju Rješenja Povjerenstva za granice Ministarstva mora prometa i razvitka zabilježuje vođenje postupka utvrđivanja granica pomorskog dobra na čestici 4890/3, dakle na ovoj gdje se nalazimo i gdje je izgrađeno parkiralište.

Nedavno je na gradskom vijeću bila i odluka o I. izmjenama UPU Ribarska koliba kojom se ruskom investitoru dozvoljava izgradnja 6 etaža umjesto postojeće 3, tj., sa 12 na 20 metara visine. Dozvoljava mu se i podzemna garaža. Sve to za izgradnju hotela sa 120 ležajeva to je 1 parkirno mjesto po smještajnoj jedinici, tj. 60 jedinica – 60 parkirnih mjesta. Očito je sve dogovoreno unaprijed i parkirna mjesta su već napravljena, ali na tuđem zemljištu.

Zbog svega ovoga, ovu dokumentaciju ćemo poslati državnom odvjetništvu i policijskoj  upravi istarskoj kako bi se utvrdilo eventualno postojanje kaznenog djela.

„Naša Istra treba biti FER Istra jednakih šansi za sve, a ne bankomat u zagrljaju korupcijske hobotnice nekih IDS-ovaca“, poručio je Ferić.

Za kraj Ferić se osvrnuo na prljavu kampanju koja se vodi protiv nezavisnog kandidata Filipa Zoričića. „IDS je izgubio većinu u gradskom vijeću, a Filipu dajem punu podršku za nužne promjene koje su potrebne u Puli nakon 15-godišnje devastirajuće vladavine Borisa Miletića. U potpunosti osuđujem govor netrpeljivosti i mržnje, a slobodno mogu reći i sveopću hajku iz IDS-ovih redova koja se slijeva na političke suparnike, a pogotovo na Filipa Zoričića, kandidata za Pulu. Wanna be Gradonačelnica IDS-a Elena Puh Belci, nakon što je javno izjavljivala da to ne želi biti, osim što je pokazala da nema stav, pokazala je i da je spremna sve učiniti kako bi se domogla fotelje pulske gradonačelnice. Niti jednom nije osudila orkestrirane napade iz redova njenih pobornika na Filipa Zoričića, dapače, i sama aktivno sudjeluje maltretirajući građane i šaljući im poruke i zloupotrebljavajući njihove osobne podatke što je suprotno Zakonu o zaštiti osobnih podataka zbog čega ćemo nju i IDS prijaviti Agenciji za zaštitu osobnih podataka, HAKOM-u, radi provedbe inspekcijskog nadzora te gradskom izbornom povjerenstvu. Elenu Puh Belci podsjećam da kazneno djelo Povrede slobode odlučivanja birača kaže “tko silom, ozbiljnom prijetnjom, podmićivanjem ili na drugi protuzakonit način utječe na birača da na izborima glasuje na određeni način ili da ne glasuje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”. Pozivam ju da se javno ogradi od takvog ponašanja jer to nije dostojno funkcije za koju se natječe. A koji su to bukači koji to rade za njen račun? Stipe Drviš koji je interesno vezan za grad i koji na gradskom zemljištu ima beach bar u Gortanovoj uvali; Jetiš Bajrami uhljebljen u gradskom poduzeću kao i svojevremeno neki drugi članovi njegove obitelji; Valter Boljunčić – uhljeb s Istarskog veleučilišta i Sveučilišta Jurja Dobrila kojeg je vlastita sestra optužila za nekoliko nezakonitosti.“

„Još jednom ponavljam, u potpunosti osuđujem govor netrpeljivosti i mržnje, a slobodno mogu reći i sveopću hajku iz IDS-ovih redova koja se slijeva na političke suparnike te pozivam njihovo stranačko vodstvo na suzdržanost, da se ne koriste prljavom kampanjom te da budu dostojanstveni u svom porazu.“ – zaključio je Ferić.