Atraktivno podmorje, dobri vjetrovi i idilična priroda za nezaboravnu avanturu u općini Ližnjan

Zaron do potopljene krstarice, bicikliranje kroz 70 km staza uz samo more, jahanje kroz mirisne travnjake s pogledom na kvarnerske otoke ili pak zmajarenje na moru u uvali velikih valova? Nabrojano su samo neke od mnogobrojnih aktivnosti koje jugoistok Istre pretvaraju u odličan odabir za ljubitelje netaknute prirode, sporta i rekreacije

Biciklisti, surferi, ronioci, ljubitelji jahanja, kajtanja, jedrenja, kajakarenja te brojnih drugih sportova i načina rekreacije na području općine Ližnjan pronaći će spokojnu zeleno-plavu oazu lišenu užurbanosti turističkih odredišta s puno raznovrsnih mogućnosti za aktivni odmor.

Netaknuta ljepota prirode i podmorja uvrštava jugoistok Istre u jednu od najatraktivnijih lokacija za ronjenje i surfanje dok brojne obalne biciklističke staze pružaju ljubiteljima dvaju kotača, ali i šetačima, uživanje u idiličnim krajolicima. Impresivan pogled na kvarnerske otoke upotpunjuju šume hrasta crnike, pašnjaci i travnjaci prepuni aromatičnog bilja te čisto more koje obrubljuje dugačku stjenovitu obalu.

RONJENJE

Biološka raznolikost morskog ekosustava općine nimalo ne zaostaje za onom kopnenom. U plavim dubinama skrivene su biocenoze koje čekaju da budu posjećene; šarolikost koraligena na podvodnim zidovima obiluje crvenim algama, raznobojnim spužvama, rakovima i mekim koraljima. Polutamne špilje i prolazi zovu u svoje labirinte prolaza i podvodnih odaja. Tu su još i zelene livade dobro očuvane morske cvjetnice posidonije (Posidonia oceanica), sredozemnog endema. Njene livade predstavljaju pluća mora, jer obogaćuju more kisikom koji proizvode. U njima živi, razmnožava se, lovi i skriva nekoliko stotina vrsta algi i životinja. Svojim dugim listovima ublažava nalet valova na obalu pa tako sprječava eroziju obale, dok svojim korijenjem veže sediment te sprječava njegovo odnošenje.

Najveća podvodna atrakcija ližnjanskog podmorja je olupina “Cesare Rossarol”, talijanski laki izviđač koji privlači brojne tehničke ronioce. Dužine 85 m i širine 8 m, danas leži na dubini od 50 m u blizini rta Munat Veliki. Potonuo je tamo 1918. godine naletivši na podvodnu sidrenu minu čija ga je snažna eksplozija prepolovila na dva dijela.

Na južnoj strani prolaza u uvalu Kuje, nalazi se rt Uljeva (Punta Uliva), a ispred njega prostrani hridinasti teren s bezbrojnim stijenama koje se na toj lokaciji uzdižu s 5 m dubine gotovo sve do površine mora, pa su te opasne pličine bile uzrok nasukavanja trgovačkih brodova još iz rimskog doba. Danas ta lokacija obiluje usitnjenim ostacima rimskih amfora koji već stoljećima spavaju u škrapama i rupama između hridi. Važno je napomenuti da se ovi ostaci nalaze na listi preventivno zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Ronioci često kreću u potragu i za tragovima antičke vile Giulia Frontona za koju se vjeruje da je postojala na ovome mjestu.

Najbolje ronilačke lokacije: rt Cuf, rt Sv. Stipan, hrid Sika, svjetionik Marlera, Punta Uljeva,  olupina Cesare Rossarol. Iste su dostupne putem organiziranih izleta lokalnog ronilačkog centra Bura Bora.

BICIKLIZAM

 

Dugu obalu Ližnjana, makadamom i kroz šumu, prati vrlo zanimljiva biciklističkih ruta koja je dobar motiv za dolazak u ovaj kraj u bilo koje doba godine. Na području općine Ližnjan nalazi se skoro 70 km obilježenih biciklističkih staza i šetnica. Prateći ih, posjetitelji kreću u otkrivanje prirodne i kulturne baštine koju je potrebno što bolje sačuvati brigom za okoliš. Prirodne ljepote nižu se jedna za drugom pa posjetitelji mogu uživati u jednoj od najvećih i najočuvanijih šuma hrasta crnike na Mediteranu, suhim eumediteranskim pašnjacima i travnjacima  prepunim aromatičnog bilja poput smilja, kadulje i brnistre. U opuštajuću ljepotu prirode utkani su i brojni tragovi prošlosti ovoga područja što uživanje u biciklizmu čini još zanimljivijim.

Kako bicikliste u tom uživanju ne bi omele tehničke poteškoće postavljena su dva stalka za brzi samouslužni popravak bicikala koji se nalaze se ispred škole u Ližnjanu, gdje je postavljen i pano s ucrtanim biciklističkim stazama te na brdu Monte Madonna (Svetica) u Šišanu. Stalak osigurava sav potreban alat za popravak, izmjenu i pumpanje guma, a njegovo je korištenje besplatno.

Preporuka za bicikliste: Posebno je atraktivan dio biciklističke staze 333 koji se od Ušićevih Dvori istočno spušta prema moru i dalje vodi uz obalu do Marlere.

Najam bicikala: B.R.B. Sport, Šišan

KAJAKARENJE

Kajakarenje pruža mogućnost promjene perspektive i detaljnog upoznavanja ližnjanske obale s mora, ali i slikovitog otočića Levana, nezobilazne kapljice kopna fotogenične ljepote. Otkrivanje osamljenih plaža, uživanje u slanom, morskom zraku te prilika za stvaranje fantastičnih fotografija, doživljaj je koji se ne propušta.

Kajakom se u avanturu možete uputiti sami ili se pridružiti jednoj od vođenih tura koje su kreirane tako da doživite Ližnjan s mora na najbolji mogući način. Ove ture otkrivaju vam prelijepe uvale te pružaju priliku da plivajući, roneći i istražujući s maskom (snorkeling) upoznate floru i faunu podmorja kao i da sve prekrasne prizore ovjekovječite podvodnim kamerama.

Lokacije pogodne za kajakarenje: obala Marlere i otočić Levan

Najam kajaka i privatne ture: Puls Events (Kayak tours Ližnjan)

 

WINDSURFING I KAJTANJE

Ližnjanski kraj nadaleko je poznat po buri, sjeveroistočnom vjetru koji privlači brojne windsurfere i kajtere tijekom cijele godine. Jak vjetar i visoki valovi glavni su razlozi dolaska mnogobrojnih kajtera i windsurfera iz Hrvatske i okolnih država u uvalu Kuje. Njezin oblik zatvorenog tipa i duboko pjeskovito dno pružaju sigurnost prilikom padova i ekstremnih skokova. Zajedno s visokim valovima i jakim vjetrom raste adrenalin kajtera i windsurfera koji svojim spektakularnim vratolomijama oduzimaju dah mnogih promatrača.

Za bavljenje ovim sportovima nije potrebna snaga, nego razumijevanje principa upravljanja zmajem ili jedrom koje je priključeno za struk vozača pomoću pojasa. Nerazumijevanje principa rada zmaja i vjetra može biti vrlo opasno i dovesti do ozljeda. Važno je istaknuti da se nikako ne preporuča bavljenje kitesurfom i windsurfom bez prethodne edukacije i dobrog mentora.

Lokacije pogodne za kitesurfing i windsurfing: Uvala Kuje i Marlera

Lokacija pogodna za surfanje (surfanje na valovima bez upotrebe vjetra): Marlera

TENIS

Na samo kilometar udaljenosti od mora, u neposrednoj blizini centra Ližnjana, nalaze se teniski tereni Teniskog kluba Ližnjan. Svima koji svoj odmor u općini Ližnjan žele upotpuniti bavljenjem ovim sportom na raspolaganju su četiri zemljana terena, a onima koji uživaju u noćnim mečevima bit će korisno znati da rasvjeta postoji na dva terena. Teniski klub Ližnjan organizira škole tenisa za početnike te razne turnire i susrete. Prostor kluba opremljen je svlačionicama i tuševima, a pruža i mogućnost opuštanja na terasi uz koju se nalazi i mjesto za grill.

Najam terena: Tenis klub Ližnjan