UČENJEM OD NAJBOLJIH PROMOVIRANA STRUKOVNA ZANIMANJA U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula i HGK – Županijska komora Pula promovirali su strukovna zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu u Puli od 10. do 12 . lipnja. U cilju promocije osmišljen je bogat program kulinarskih radionica na kojima su učenici škole ŠTUT Pula u tri dana na praktičnim primjerima učili pod mentorstvom vrhunskih stručnjaka i predstavili stečene praktične vještine javnosti.

Promocija je održana u sklopu projekta KLIK Pula – Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma, nositelj kojega je škola ŠTUT Pula, a HGK – Županijska komora Pula jedan od partnera projekta.

Ravnateljica škole ŠTUT Pula Orhideja Petković naglasila je kako su glavne aktivnosti projekta usmjerene na uspostavu i razvoj Regionalnog centra kompetentnosti KLIK Pula kako bi se uspostavili obrazovni procesi temeljeni na zahtjevima poslodavaca te premostio jaz između rezultata sustava obrazovanja i stvarnih potreba tržišta rada. Predsjednica HGK -ŽK Pula  Jasna Jaklin Majetić istaknula je važnost povezivanja gospodarstva i obrazovanja, te kako je potrebno imati kvalitetne mlade ljude koji će biti motivirani za svoje zanimanje, a kojima će se, putem centra kompetentnosti omogućiti učenje na najmoderniji način i uz vrhunsku tehnologiju.

Histria – kulinarske radionice odvijale su se u edukacijskoj kuhinji na katu zgrade pulske gradske tržnice, a vodili su ih mentori  – Davorka Šaina, Dragica Lukin i Fabricio Vežnaver koji je prema Gault&Millau vodiču proglašen chefom godine u Hrvatskoj. Kao promotori strukovnih zanimanja u radionice su se uključili nekadašnji učenici škole ŠTUT Pula sommelier Filip Savić i barmen Karlo Damijanić koji su održali radionice točenja i kušanja vina te pripreme barskih mješavina.

Uz radionice, sadašnji učenici pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu na prigodnim štandovima na tržnici predstavili su i promovirali zanimanja iz sektora turizma i ugostiteljstva koje trenutno provodi ŠTUT.  

Upravo zbog jačanja javnog-privatnog partnerstva  u turističko-ugostiteljskom sektoru, i povezivanja obrazovnog sektora s gospodarstvom, u projektu KLIK Pula kao partneri sudjeluju:  Istarska županija, Obrtnička komora Istarske županije, Arena Hospitality Group d.d., Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Maistra d.d., Škola za odgoj i obrazovanje Pula, Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj – Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno, Uniline d.o.o., Valamar Riviera d.d., AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. i Grad Pula – Citta Pola.