RF Istra: Bojkotirajmo Glas Istre!

Sramotna odluka vrhuške Glasa Istre o izvanrednim otkazima i neprodužavanju ugovora novinarkama i novinarama ovog dnevnog lista po tko zna koji put otvaraju pitanja redakcijske demokratičnosti i slobode javnog iznošenja mišljenja, financijske ovisnosti medija o lokalnoj vlasti s jedne strane, te interesu vlasnika i oglašivača s druge. 


Kao i u većini drugih medija u Hrvatskoj, i u Glasu Istre uređivačku politiku određuje vlasnik medija kojemu nije u interesu javno dobro, već – profit. Čak i ako to znači svođenje novinarstva na vulgarni senzacionalizam i brojanje “klikova” ili pretvaranje javnog servisa u bilten lokalnih političara s kojima urednici dogovaraju tekstove na luksuznim večerama. Ovisnost o reklamama ili lokalnim vlastima prisilit će mnoge da usklade svoju uređivačku politiku s “potrebama tržišta”. Pritom prvi stradavaju novinari s integritetom, čija su radna mjesta nezaštićena od odmazde, bili oni honorarni suradnici kojima se pri prvoj naznaci negodovanja ne produžava ugovor ili stalni zaposlenici koji zbog otežanog sindikalnog organiziranja i slabe zaštite radničkih prava jednom odlukom uredništva i vlasnika novina mogu dobiti izvanredni otkaz bez otpremnine ili ikakve naknade. Pouka je: trpi i piši, tj. potpisuj tekstove dirigirane odozgo ili crkni od gladi.


Zato stojimo solidarno s otpuštenim novinarima Glasa Istre, ali i sa svima koji u strahu od odmazde ili gladi još uvijek rade u nesigurnim uvjetima u novinarstvu. Sa ciljem stvaranja istinski demokratskih i slobodnih medija od istarskih lokalnih vlasti već 6 godina, pa tako i danas, tražimo (1) hitnu reviziju poslovnih odnosa između privatnih medija i lokalnih uprava, (2) trenutačni prestanak netransparentnog financiranja medija iz javnih proračuna i proračuna javnih poduzeća, (3) osnivanje javnog fonda za financiranje lokalnih medija neovisnog o politici te javnu raspravu o kriterijima financiranja.


Dugoročno, Istri trebaju snažni i stabilni javni mediji, neovisni od političkih elita ili kapitala, demokratski mediji u kojima će same novinarke i novinari moći birati urednike koji će odgovorno provoditi javni interes, a ne da im se nameću oportuni cenzori, dezinformatori i nasilnici od čijih ispada i nasrtaja moraju strepiti na radnom mjestu. Prazne moralne osude, zgražanje, pa i tapšanje po ramenu, koje nude ostale političke opcije – radnicima u medijima neće pomoći. Protiv ovakvih pojava moramo odlučno djelovati kao društvo i krenuti u akciju! Samo upornim zajedničkim djelovanjem možemo stvoriti demokratske medije kojima možemo vjerovati, medije kakve zaslužujemo. Zato pozivamo sve stanovnike Pule da se u subotu odazovu pozivu na prosvjed podrške novinarima Glasa Istre na Portarati!

No, djelovati možemo i prije. Budući da je profit jedino mjerilo koje korporativni vlasnik Glasa Istre razumije, udarimo ih po novčaniku! Zato RF poziva na bojkot Glasa Istre do povratka otpuštenih novinarki i smjene Roberta Franka s mjesta glavnog urednika:

  1. sve stanovnike Istre pozivamo da prestanu kupovati Glas Istre, posjećivati njegov web-portal, da odlajkaju Facebook stranicu, prestanu klikati i dijeliti članke te ne ostavljaju komentare ispod tekstova, jer svime time vlasnicima Glasa Istre povećavamo vrijednost oglasnog prostora,

  2. pozivamo sve vlasnike ugostiteljskih objekata, knjižnice, čitaonice, itd., da otkažu pretplatu na Glas Istre i prestanu svojim korisnicima nuditi te dnevne novine,

  3. pozivamo sve javne aktere, političare i političke stranke, čelnike javnih i drugih ustanova, radnike u kulturi, sportu, odgoju i obrazovanju i sve ostale da prestanu pozivati Glas Istre na svoja događanja i slati im priopćenja za medije, da odbijaju dati izjavu za Glas Istre te da ne pristaju na intervjue.


Krenimo u akciju i pokažimo Robertu Franku i JOJ Media House korporaciji da Istra u svojim medijima neće tolerirati vulgarne nasilnike, cenzore, partijske ulizice i oportunističke širitelje dezinformacija i lažnih vijesti. Odlajkaj Glas Istre i – vidimo se u subotu na Portarati!

#podrskanovinarimaGlasaIstre #bojkotiramGlasIstre